Organizarea alegerilor din diaspora, în anchetă
Direcţia Naţională Anticorupţie a preluat dosarul privind votul din diaspora la recentele alegeri pentru desemnarea preşedintelui României.
Roxana Vasile, 05.12.2014, 12:33
Social-democraţii spun că vor să ducă guvernarea până la capăt pentru a onora, astfel, voturile prin care milioane de români le-au acordat această încredere la parlamentarele din 2012. Opozanţii le cer, în schimb, să renunţe la putere, iar premierului Victor Ponta să-şi depună mandatul pentru modul în care au fost organizate recentele alegeri prezidenţiale din diaspora. Este cazul inclusiv al preşedintelui în exerciţiu, Traian Băsescu: N-ar exista ţară în Uniunea Europeană în care dacă s-ar crea situaţia de la turul unu şi turul doi la alegeri prezidenţiale, aşa cum s-a creat pe 2 şi 16 noiembrie, primul ministru să nu demisioneze. La noi, domnul Ponta se consideră îndreptăţit să rămână în funcţie. Fac apel la Victor Ponta să înţeleagă că, în acest moment, a devenit un bolovan de piciorul României.”
Explicaţia criticilor este simplă: reputaţi pentru orientarea lor politică preponderent de dreapta, românii din străinătate ar fi putut strica planurile şefului Executivului de a accede la cea mai înaltă funcţie din stat. Or, prin organizarea voit defectuoasă a scrutinului din străinătate, echipa lui Victor Ponta ar fi vrut să contracareze o astfel de eventualitate. Victor Ponta a pierdut, însă, alegerile prezidenţiale, diaspora votându-l în proporţie covârşitoare pe contracandidatul liberal Klaus Iohannis.
Fost membru al PSD, proaspăt exclus din partid, Mircea Geoană arată cu degetul: Responsabilii politici morali ai acestei situaţii sunt candidatul Ponta şi cei care i-au fost apropiaţi şi care au luat deciziile care au condus la o înfrângere catastrofală a PSD-ului.
Demisiile în interval de numai o săptămână a doi miniştri de externe – Titus Corlăţean şi Teodor Meleşcanu, acuzaţi de proastă gestionare – nu au fost de natură să calmeze spiritele. Mai mulţi români, dintre miile care au stat cu orele la cozi să voteze şi nu au reuşit, au făcut plângeri penale.
Instrumentat într-o primă fază de Parchetul General, dosarul a fost preluat de Direcţia Naţională Anticorupţie, considerându-se că faptele pot fi încadrate şi în dispoziţiile legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Între timp, parlamentarii de la Bucureşti declară că vor să găsească soluţii pentru ca situaţia de la prezidenţiale să nu se repete.
Deputatul Eugen Tomac: Nu mai putem împărţi România din interior şi România din afară. Vorbim de românii care locuiesc în interiorul UE. Şi la Londra, şi la Cluj oamenii au aceleaşi drepturi şi obligaţii pe care le au toţi cetăţenii comunitari. Din aceea, cred că soluţia cea mai sigură este să introducem de urgenţă votul prin corespondenţă.”
Victor Ponta însuşi recunoaşte că a plătit preţul politic pentru cele întâmplate, adaugând, la capitolul ‚propuneri’, introducerea votului electronic şi desemnarea unei instituţii, alta decât Ministerul de externe, care să se ocupe de organizarea tehnică a procesului electoral din străinătate.