Ordonanţă privind migraţia politicienilor
În Monitorul Oficial al României a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care le permite aleşilor locali să opteze, în termen de 45 de zile, pentru un alt partid, fără să-şi pierdă funcţiile.
Florentin Căpitănescu, 03.09.2014, 12:48
Ideea că-n România post-comunistă clasa politică a dat societăţii, în genere, personaje, nu personalităţi, mai degrabă modele îndoielnice, decât repere, s-a consacrat, deja, ca truism. Iar enormul deficit de imagine pe care-l au politicienii, cei care, invariabil, sunt drastic sanctionaţi în toate cercetările ce contorizează încrederea românilor, nu este deloc întâmplător.
De exemplu, în ultimii ani, odată ce justiţia a început să-şi împlinească menirea, în mrejele procurorilor anticorupţie au fost prinşi politicieni de tot felul, de la peştişori din administraţia din teritoriu – consilieri locali, primari ori preşedinţi de consilii judeţene – până la rechini din administraţia centrală – parlamentari şi miniştri, totul culminând cu un fost premier, social-democratul Adrian Năstase. Însă reproşurile la adresa pollticienilor nu au la bază doar consecinţele penale ale activităţii acestora, ci şi derapajele lor în plan moral. Gândurile de înavuţire ale multora dintre politicieni, pe agenda cărora binele comun este nevoit să stea la coadă, după interesele personale ori ale partidului, controversata imunitate parlamentară, sub diversele ei forme, sau sinecurile primite ori oferite în sistemul bugetar sunt de notorietate.
Dintre ticurile politicienilor ce intră în coliziune frontală cu moralitatea, vizibil şi hulit în spaţiul public este şi traseismul, care, ca dovadă a anvergurii sale în Parlament, a născut ori prăbuşit guverne. Tocmai de aceea, susţin analiştii politici, Guvernul de la Bucureşti, format din alianţa tripartită PSD-UNPR-PC şi UDMR, îşi asumă un mare risc odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, publicată, deja, în Monitorul Oficial, ce le permite aleşilor locali să opteze, în termen de 45 de zile, pentru un alt partid, fără a-şi pierde funcţiile. Riscul de a pierde la capitolul imagine.
Executivul îşi motivează decizia prin faptul că, în multe cazuri, administraţia din teritoriu este într-un blocaj fără ieşire, ca urmare a reorganizării unor partide, alianţe politice sau alianţe electorale.
Ordonanţa este criticată, cu mulţi decibeli, de Alianţa Creştin-Liberală, în care, recent, s-au asociat principalele formaţiuni de opoziţie, PNL şi PDL. Opoziţia, care a anunţat că va depune o moţiune de cenzură pe această temă, consideră că, de fapt, prin ordonanţă este aşternut un cadru legislativ propice racolărilor, de care ar urma să beneficieze, în principal, PSD, întâiul partid al ţării.
Şi observatorii sunt de părere că PSD, la putere la centru, dar în opoziţie în teritoriu, va încerca să ademenească, cu promisiunea banilor de la buget, o mulţime de primari, care ar urma să sprijine şi candidatura liderului formaţiunii, premierul Victor Ponta, la prezidenţialele din noiembrie.