Opt milioane de vaccinaţi complet în România
România, una dintre cele mai puțin vaccinate țări din Europa, a depășit pragul de opt milioane de persoane imunizate cu schema completă.
Daniela Budu, 07.02.2022, 12:10
La mai bine de un an de la debutul campaniei de imunizare, România a depășit anevoios pragul de opt milioane de oameni vaccinați anti-COVID cu schema completă, adică jumătate din populația adultă eligibilă. Dintre aceștia, peste 2,4 milioane au făcut și boosterul. Această cifră este similară cu numărul persoanelor care s-au infectat, potrivit datelor oficiale, de la apariția primului caz de coronavirus în România, acum aproape doi ani.
Recent, însă, ministrul Sănătății declara, la un post privat de televiziune, că cifra reală ar putea fi de peste zece milioane de infectați. Revenind la vaccinare, ritmul acesteia este redus, avertizează autoritățile, care amintesc că imunizarea scade în primul rând riscul de deces sau spitalizare. Amintim că pe 26 ianuarie a început și în România vaccinarea la grupa de vârstă 5-11 ani. Sunt peste 300 de cabinete de vaccinare care derulează astfel de activităţi. Până acum numărul copiilor vaccinați este doar de câteva mii, chiar dacă datele oficiale arată că este vorba despre 1,2 milioane de copii eligibili în total.
Potrivit coordonatorului campaniei naţionale de imunizare, Valeriu Gheorghiță, aproximativ o treime dintre centrele de vaccinare anti-COVID active în prezent au sub zece doze administrate zilnic în ultimele două săptămâni. Acesta este de părere că strategia de vaccinare anti-COVID ar trebui regândită în lunile următoare, iar imunizarea împotriva SARS-CoV-2 să fie inclusă în Programul naţional de vaccinare în mod deosebit pentru grupele de risc şi serul să se administreze în cabinetele de medicină de familie. Mai mult, vor fi închise temporar sau definitiv centrele de vaccinare care nu mai au o adresabilitate suficientă.
Între timp, evoluţia pandemiei de COVID-19 este constantă de câteva zile în România. Gradul de pozitivare se menţine la o treime din numărul testelor efectuate, iar numărul pacienţilor infectaţi internaţi în spitale creşte zilnic, dar foarte puţin. Autorităţile se aşteaptă ca, în perioada următoare, să se depăşească 50.000 de cazuri pe zi, chiar dacă transmiterea virusului s-a mai redus.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol: Rata de reproducere a mai scăzut. Acest lucru ne indică, încă vom avea creştere, dar nivelul creşterii nu este accelerat, este chiar mai scăzut decât săptămânile anterioare. De obicei, marţea, pentru că în zilele de weekend nu toate laboratoarele efectuează testări, avem acest boom de cazuri.
Adriana Pistol a mai spus că autorităţile din sănătate nu au luat în calcul introducerea obligativităţii dozei booster de vaccin pentru activităţile interne. Ea recomandă, însă, persoanelor vulnerabile să facă această doză pentru a se proteja de formele grave de boală şi de deces. Potrivit oficialului, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate nu a fost stabilită încă, dar se discută despre un termen de valabilitate până în luna iunie a anului viitor.