Opt luni de război în Ucraina
La 24 octombrie, s-au împlinit opt luni de la agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.
Roxana Vasile, 25.10.2022, 11:33
Agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, membru în Consiliul de Securitate al ONU, împotriva Ucrainei este o încălcare flagrantă a principiilor şi normelor de drept internaţional – reiterează ministrul de Externe de la București, la 8 luni de la declanșarea războiului din țara vecină României. Și tot Bogdan Aurescu precizează că această agresiune a generat cea mai gravă criză de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. ʺConsecinţele sunt multiple, atât la nivel regional, cât şi global, prin impactul negativ asupra securităţii, drepturilor fundamentale ale omului, dezvoltării sustenabile globale, precum şi asupra securităţii energetice, alimentare şi financiare.ʺ – punctează șeful diplomației române. Încă de la începutul războiului din Ucraina – amintește ministrul Aurescu – România a acordat și continuă să acorde sprijin umanitar milioanelor de refugiaţi care au tranzitat graniţele naționale.
Un bilanț publicat de Ministerul de Externe la 8 luni de la începerea războiului arată că, în acest răstimp, peste 2,6 milioane de ucraineni au tranzitat România și peste 86.500 au ales să și rămână pe teritoriul românesc. Măsurile umanitare au inclus, printre altele, înfiinţarea de tabere mobile în judeţele din zonele de frontieră, acordarea de acces gratuit la servicii medicale, învăţământ, transport public și pe piaţa muncii. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Kievului şi a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente şi ambulanţe. Prin hub-ul internaţional umanitar de la Suceava, devenit operațional din luna martie, România a facilitat 56 de transporturi umanitare din state precum Italia, Franţa, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia sau Germania. Ministerul de Externe mai amintește că România s-a implicat extensiv în facilitarea transportului şi tranzitului cerealelor ucrainene către pieţele internaţionale. Măsurile complexe pentru extinderea capacităţilor de tranzit, inclusiv a capacităţilor logistice ale porturilor Constanţa şi Galaţi au permis, până în prezent, exportul a peste 5,2 milioane tone de cereale ucrainene, la care se adaugă peste 5,5 milioane tone de alte mărfuri produse în Ucraina.
În plan diplomatic,Bucureștiul a fost parte activă a demersurilor la nivel multilateral de condamnare a agresiunii ruse,inclusiv a anexării ilegale de teritorii ucrainene, în timp ce, în planul dreptului internaţional, România sprijină crearea unui mecanism pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei.