Opoziţia a depus o moţiune de cenzură
Guvernul de la Bucureşti va trebui să treacă testul unei moţiuni de cenzură.
Bogdan Matei, 21.11.2017, 12:25
Învestit la sfârşitul lunii iunie, Guvernul PSD-ALDE, condus de social-democratul Mihai Tudose, se confruntă, deja, cu o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia de dreapta. Aceasta reproşează Puterii ecartul dintre generoasele promisiuni electorale cu care, în decembrie 2016, PSD îşi adjudeca alegerile parlamentare cu circa 45% din sufragii şi actualele politici guvernamentale, incoerente şi confuze, despre care spune că au bulversat mediul economic şi întreaga societate. În special modificarea Codului Fiscal, odată cu trecerea tuturor contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi cu reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, de la 1 ianuarie 2018, va avea, afirmă iniţiatorii moţiunii, efecte devastatoare asupra unei economii despre care, altminteri, toate statisticile atestă că e, acum, în creştere.
Semnat de 148 de parlamentari din PNL, USR, PMP şi independenţi şi depus vineri, textul moţiunii a fost citit, luni, în plenul Parlamentului, în absenţa parlamentarilor Puterii şi a primului ministru, de deputatul liberal Dan Vâlceanu: “Îndrăzniţi să credeţi, lideri ai coaliţiei guvernamentale, că aţi promis o creştere a nivelului de trai, însă, în realitate, puterea de cumpărare a românilor scade în plină creştere economică. Inflaţia a crescut de 13 ori faţă de începutul anului, de la 0,2% la 2,6%, şi este mai mult dublu faţă de ceea ce aţi spus în campania electorală.”
Premierul Tudose spune că dezbaterile pe care le va prilejui moţiunea de cenzură reprezintă, de fapt, o ocazie de a prezenta ceea ce a făcut echipa lui executivă. El a dat asigurări că proiectul bugetului de stat pentru 2018 va fi finalizat în scurt timp, iar administraţiile locale vor avea veniturile asigurate, astfel încât să nu existe motive pentru creşterea taxelor. Mihai Tudose: “Niciun primar, nicio unitate administrativ-teritorială nu va avea un buget mai mic, va fi bugetul cel puţin egal cu bugetul pe care l-a avut în 2017. Am avut negocieri şi discuţii cu mediul de afaceri de la cei mai mari, la reprezentanţii celor mai mici. Angajatorii riscă să îşi piardă angajaţii, dacă nu pun în aplicare exact această prevedere (a Codului Fiscal – n.red.) şi nu cresc şi ei salariul angajatului.”
Preşedintele Senatului, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că, până la sfârşitul săptămânii, conducerea Parlamentului se va reuni pentru a fixa data la care moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată în plen.
Comentatorii sunt mai curând sceptici asupra şanselor de reuşită ale acestui demers al Opoziţiei, fiindcă Puterea domină confortabil băncile Parlamentului. Chiar dacă politicile Executivului au suscitat critici virulente nu doar din partea sindicatelor, patronatelor sau societăţii civile, ci chiar din rândurile majorităţii guvernamentale, disciplina la vot a parlamentarilor social-democraţi şi liberal-democraţi nu va lăsa loc, spun ei, niciunei surprize neplăcute pentru echipa Tudose.