Opinii privind starea economiei româneşti
Şeful Guvernului român, Mihai Tudose, a participat, luni, pentru prima dată de la preluarea mandatului, la Ora Premierului. Motivul - grupul parlamentar al PNL i-a cerut să vină în Camera Deputaţilor pentru a prezenta starea economiei.
Corina Cristea, 05.09.2017, 12:31
La solicitarea principalului partid de opoziţie din România, PNL, premierul social-democrat Mihai Tudose a prezentat în plenul Parlamentului starea economiei. Explicaţiile au fost cerute pentru că, spun liberalii, în spaţiul public există îngrijorări legate de faptul că ţara ar putea intra, în perioada următoare, într-o criză economică similară celei din 2009. Ipoteza a fost respinsă de Liviu Dragnea, liderul partidului majoritar al coaliţiei aflate la guvernare, PSD, potrivit căruia nu sunt probleme majore în economie. Este, de altfel, şi ideea în jurul căreia şi-a structurat şi premierul discursul din Parlament – primul de la preluarea mandatului în urmă cu câteva luni.
Primul ministru a subliniat că anul acesta s-a atins o creştere economică de 5,8%, cea mai mare din Europa, şi că investiţiile sunt mai mari faţă de anul trecut. În sectorul privat au fost create mai multe locuri de muncă şi toate măsurile adoptate în plan bugetar şi fiscal au ţinut cont de angajamentele externe ale României – a spus Mihai Tudose, amintind, în acelaşi timp, că salariile şi pensiile au crescut: Deficitul la opt luni este de minus 0,77 faţă de asumatul de minus 2,95. Datoria publică este de 37%, cea mai mică, pe locul trei, la premianţi, în Uniunea Europeană, marja maximă fiind de 60%.”
Situaţia economică prezentată de premier a fost bine primită de social-democraţi. Fostul ministru al finanţelor, deputatul PSD, Viorel Ştefan, a declarat că actualul guvern investeşte în dezvoltare, asumându-si un program care oferă o imagine extrem de realistă asupra reformelor care vor fi implementate în următorii ani. Reprezentanţii opoziţiei au contestat, însă, modul în care Guvernul gestionează economia ţării. Deputatul PNL, Raluca Turcan, s-a declarat nemulţumită de răspunsurile oferite de premier, precizând că situaţia economică reală nu este cea prezentată de PSD. Între criticile formulate de liberali se numără şi cele legate de reintroducerea accizei pe carburanţi.
Şi deputatul USR, Claudiu Năsui, a criticat modul în care guvernul Tudose gestionează economia: Cifrele prezentate de premierul României sunt o imagine fantezistă şi ireală. Dacă lucrurile merg atât de bine, creşterea e atât de mare şi toate lucrurile merg atât de roz, de ce este nevoie de toate aceste creşteri de taxe pe care le-aţi propus în ultima perioadă?”
Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a declarat că pentru încadrarea în deficitul bugetar asumat executivul va sacrifica o serie de măsuri din programul de guvernare, iar deputatul UDMR, Erdei István, a cerut executivului să asigure predictibilitate în legislaţia fiscală.