Opinii privind eliminarea taxei radio-TV
Premierul Dacian Cioloș declară că Guvernul a analizat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv, dar că nu sunt argumente pentru atacarea ei la Curtea Constituțională.
Eugen Cojocariu, 28.10.2016, 21:46
Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri că Guvernul a analizat legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-tv, dar că nu sunt argumente pentru atacarea ei la Curtea Constituțională. Anterior, imediat după adoptarea legii, premierul precizase că ia în considerare atacarea la Curtea Constituțională a acestei legi.
„Am analizat. Nu avem argumente constituționale pentru a ataca astfel de decizii. O să trimitem, într-un fel sau altul, probabil, o notă către Parlament în care să explicăm care sunt problemele legislative, din punctul nostru de vedere, cu aplicarea acestei legi, pe care Parlamentul ar trebui să le clarifice în cel mai scurt timp, dacă dorește să aplice aceste legi, pentru despre asta e vorba acolo. Dincolo de partea bugetară, de impactul bugetar (…) de peste un miliard de lei, dincolo de asta, sunt câteva probleme juridice legislative care trebuie clarificate, inclusiv pentru radio și pentru televiziune, pentru că altfel această lege sau nu poate să fie aplicată sau riscă să creeze mai multe probleme decât să rezolve”, a declarat Cioloș.
Pe de altă parte, Sindicatul Liber din Societatea Românã de Radiodifuziune (SLSRR) a adresat scrisori deschise preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş, solicitându-le sã atace la Curtea Constituþionalã legea prin care este eliminată taxa radio-tv. Sindicatul semnaleazã cã trecerea finanţãrii la bugetul de stat transformã serviciile publice de radio şi televiziune în societãţi guvernamentale, iar acestea îşi pierd astfel cel mai important element care le conferã autonomie şi independenţã. Anterior SLSRR a solicitat Avocatului Poporului sã sesizeze Curtea Constituţionalã în legãturã cu încãlcarea drepturilor constituţionale.
Asociaţia Presei Române îi solicitã preşedintelui Iohannis sã nu promulge legea care prevede eliminarea taxei radio-tv. Asociaţia considerã cã scopul mãsurii nu este de a aduce economii pentru cetãţeni, ci doar de a periclita grav dreptul acestora la informare corectã şi echidistantã.
Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZP) s-a adresat, de asemenea, preşedintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisã, semnalând neconstituţionalitatea unor articole din cuprinsul legii votate de Parlament. „Veniturile proprii ale celor douã servicii publice provin, în principal, din taxa radio-tv, aşa cum a reţinut şi Curtea Constituţionalã ori de câte ori s-a pronunţat, în trecut, cu privire la constituţionalitatea acestei taxe”, scrie UZP.
În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a propus ca în legea bugetului de stat să fie asigurate, în mod predictibil, bugetele SRR și SRTv, iar legea de funcționare a celor două instituții să fie modificată astfel încât acestea să fie conduse de un manager independent de factorul politic și angajat în urma unui concurs.
Deputații au adoptat în unanimitate, cu 225 voturi „pentru”, proiectul de lege inițiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-tv.