Opinii privind economia României
Comisia Europeană a transmis României un avertisment cu privire la abaterea de la obiectivele bugetare pe termen mediu anul trecut şi atrage din nou atenţia asupra legii unitare a salarizării bugetarilor şi asupra nivelului încă ridicat al corupţiei.
Daniela Budu, 23.05.2017, 12:31
Comisia Europeană a avertizat România că s-a abătut semnificativ în 2016 de la obiectivele bugetare pe termen mediu şi că şi anul acesta există riscul unei devieri. Executivul comunitar se aşteaptă ca România să înregistreze anul acesta un deficit bugetar de 3,5% din PIB şi de 3,7% anul viitor, peste nivelul de 3% convenit la nivelul Uniunii, date fiind preconizatele creşteri de salarii şi reduceri de taxe. Autorităţile de la Bruxelles sunt îngrijorate că aplicarea legii salarizării unitare ar putea duce la depăşirea cu mult a cheltuielilor pe care şi le poate permite guvernul.
Comisia recomandă, de aceea, României să folosească orice venituri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar şi să ia totodată măsuri pentru o mai bună colectare a taxelor şi pentru combaterea muncii la negru. Avertismentul a fost transmis şi Consiliului Uniunii care ar putea să ceară autorităţilor de la Bucureşti să corecteze până la 15 octombrie situaţia, pentru a evita sancţiuni. Este pentru prima dată când Comisia aplică o astfel de procedură avertisment, prevăzută de tratatele europene.
Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat la avertismentul de la Bruxelles şi a atras atenţia că guvernul este responsabil să evite dezechilibrele economice. Klaus Iohannis: “Este important să înţeleagă toată lumea, dar în special guvernanţii că stabilitatea nu numai economică, ci şi bugetară este extrem de importantă. Este absolută nevoie de această stabilitate şi guvernul este responsabil să facă proiecţiile pe bugetele pe anii următori şi pe banii care se cheltuie, de exemplu pe salarizare, în aşa fel încât să nu fie pus în pericol acest echilibru important.”
Liderul PSD, Liviu Dragnea, este nemulţumit de recomandările europene pentru România şi consideră că în cazul ţării noastre se aplică un dublu standard, cerându-i-se austeritate, chiar dacă are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Social-democratul susţine că este nevoie de mărirea salariilor românilor, astfel încât aceştia să nu mai plece din ţară, ceea ce ar implica cheltuieli bugetare mai mari. El a dat exemplul Spaniei şi Franţei, care nu ar fi fost sancţionate când au depăşit pragul de deficit de 3%.
Pe de altă parte, însă, senatorul liberal Florin Cîţu a explicat că forul comunitar lucrează cu aceeaşi măsură în cazul tuturor ţărilor membre care depăşesc deficitul bugetar şi a avertizat că aplicarea legii salarizării unitare va determina creşterea acestui deficit. Pe de altă parte, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a apreciat că situaţia macro-economică a ţării este printre cele mai bune din ultimii 27 de ani, dar că există riscuri mai mari în această perioadă.