Opinii divergente privind Codul fiscal
Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge noul cod fiscal şi de a-l retrimite spre reexaminare Parlamentului a nemulţumit Guvernul de stânga de la Bucureşti şi a provocat replici acide între social-democraţi şi opoziţia liberală.
Ştefan Stoica, 20.07.2015, 12:45
Presedintele Klaus Iohannis şi-a motivat gestul de a respinge Codul fiscal prin pericolul ca măsurile de relaxare fiscală prevăzute de acesta să genereze implicatii majore asupra constructiei bugetare. Codul fiscal nu ar trebui să promoveze politici care duc la fiscalităţi excesive, dar nici la relaxări accentuate, a arătat seful statului, în acord, de altfel, cu rezervele serioase exprimate, anterior, de Comisia Europeană.
Această avertizase asupra riscului ca, neînsoţite de măsuri care să amelioreze semnificativ colectarea de impozite şi taxe la buget, reducerea acestora, în principal a taxei pe valoarea adăugată, să conducă spre un deficit excesiv, ceea ce ar contraveni atât regulilor europene în materie cât şi angajamentelor asumate prin acordul preventiv încheiat de România cu FMI. Decizia şefului statului a provocat reacţii dure din partea Puterii.
Premierul Victor Ponta nu s-a ferit s-o califice drept una luată împotriva intereselor naţionale. Apoi, PSD, numărul unu în guvern, a atacat PNL, numărul unu în opoziţie, acuzându-l de politicianism. Rovana Plumb, preşedinte interimar al PSD după abandonul lui Victor Ponta, dictat de problemele din justiţie:
“Din punctul meu de vedere, suntem în faţa unei uriaşe farse politice. Este incredibil tupeul politicianist al celor din noul PNL, care îşi reneagă propriul vot dat în Parlament. Ei nu mai recunosc acum nici că au participat la toate consultările şi dezbaterile din comisiile de specialitate, nu mai recunosc nici că au contribuit cu măsuri cuprinse în acest Cod Fiscal, nu mai recunosc nici că au votat pentru adoptarea Codului Fiscal.”
Liberalii amintesc, în replică, faptul că, în ciuda votului favorabil din legislativ, acordat de principiu unui cod fiscal ce se vrea prietenos cu afacerile, ei au exprimat mereu îndoieli cu privire la sustenabilitatea reducerilor de taxe. Intrigată de asprimea tonului folosit de Rovana Plumb, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, i-a sugerat să nu-l copieze stilistic pe Victor Ponta şi să-şi păstreze eleganţa la nivel de discurs. Pe de altă parte, liberalii susţin varianta unei sesiuni extraordinare a legislativului, care să fie consacrată reexaminării Codului fiscal, şi o resping ferm pe cea a asumării răspunderii de către executiv. Alina Gorghiu:
“Ar fi o bătaie de joc la adresa populaţiei din România, la adresa mediului de afaceri din România să-ţi angajezi răspunderea pe o proiecţie, în condiţiile în care tu nu mai ai consensul forţelor politice. De ce? Pentru că nu asiguri stabilitatea legislaţiei pe termen mediu şi lung”. Ceea ce trebuia să fie o dezbatere pe politici a deraiat, rapid, spre politică în stil autohton, adică discurs pătimaş şi luări de poziţie discutabile.