Opinii despre investiţiile din România
Mediul de afaceri din România se declară optimist pentru 2019, dar nu uită să menţioneze factorii perturbatori pentru dezvoltarea ţării. Ştefan Stoica.
Ştefan Stoica, 21.06.2019, 11:59
Lipsa infrastructurii de transport reprezintă un impediment major în dezvoltarea economică a României. Este ceea ce reclamă constant investitorii autohtoni şi cei străini şi a fost confirmat de rezultatele unui sondaj realizat de Camera de Comerţ Americană în România. Cercetarea a acoperit un eşantion de 120 de companii din totalul celor 430 ale AmCham România.
Două treimi dintre cei chestionaţi consideră o vulnerabilitate şi lipsa politicilor şi a programelor de investiţii publice, iar circa 60% sunt preocupaţi şi de stabilitatea macroeconomică. Anul 2018 a fost, din punct de vedere al performanţelor, unul bun şi foarte bun pentru majoritatea companiilor care activează în România. Cele mai multe dintre ele spun că veniturile le-au crescut. Printre cele mai apreciate condiţii de piaţă care au contribuit la performanţa raportată de companii sunt calitatea infrastructurii digitale, cea a capitalului uman şi nivelul de impozitare.
Pentru anul 2019, mediul de afaceri se declară optimist şi în continuare se menţine trendul de creştere a veniturilor şi a numărului de angajaţi. Totuşi, prudenţa va guverna planurile investiţionale, reiese din sondajul Camerei de Comerţ Americane. Astfel, cele mai multe organizaţii preconizează, în acest an, investiţii de până la un milion de euro, deciziile în acest sens fiind puternic condiţionate de stabilitatea politică, de investiţiile în infrastructură şi de creşterea performanţei din administraţia publică.
Potrivit sondajului, principalele trei măsuri pe care respondenţii le văd necesare pentru îmbunătăţirea semnificativă a cadrului investiţional şi a competitivităţii economice a României sunt revizuirea calităţii cheltuielilor publice şi canalizarea acestora către investiţii, creşterea absorbţiei fondurilor Europene şi investiţiile în infrastructură. În opinia companiilor chestionate, avantajele României sunt, în principal, potenţialul de creştere, calitatea ţării de membru al Uniunii Europene şi calitatea capitalului uman. 68% din firmele care au răspuns sondajului au o cifră de afaceri anuală de peste 5 milioane de dolari, iar aproape o treime au afaceri de sub 5 milioane de dolari.
Camera de Comerţ Americană în România este, de 25 de ani, printre cele mai reprezentative asociaţii ale comunităţii de afaceri din ţară, fiind recunoscută drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea României sau dinamica relaţiilor comerciale între SUA şi România.
La Washington, Adrian Zuckerman, nominalizat de preşedintele Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite în România, declara, în audierea din Senat, că România trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, să creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitori, să investească în infrastructură, sănătate şi educaţie şi să-şi consolideze administraţia publică. Investitorii doresc un climat care să permită afacerilor lor să contribuie la creşterea economică susţinută a României, să creeze locuri de muncă, să obţină profituri şi să-şi extindă companiile, a subliniat Zuckerman.