Opinie de politică externă
Relațiile cu Turcia aliată și parteneră, precum și războaiele din Ucraina și Gaza rămân priorități pe agenda diplomației de la București.
Bogdan Matei, 05.02.2024, 11:59
Riverane Mării Negre și aliate, de două decenii, în NATO, România şi Turcia sunt legate și printr-un parteneriat strategic pe care-au decis să-l aprofundeze. Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a avut recent, la București, consultări cu omoloaga sa, Luminiţa Odobescu.
Șeful diplomației de la Ankara a anunţat că, în curând, se va înfiinţa Consiliul de cooperare strategică la nivel înalt între cele două ţări. Colaborarea în domeniul apărării reprezintă o dimensiune importantă a relaţiilor dintre cele două ţări – mai spune ministrul de Externe al Turciei.
Un punct central al discuţiilor l-a reprezentat contextul de securitate actual şi modalitatea prin care cele două ţări pot contribui la consolidarea şi sporirea securităţii la Marea Neagră – afirmă, la rândul său, șefa diplomației de la București. Ea a mulţumit pentru participarea Turciei la Poliţia Aeriană a Alianţei Nord-Atlantice pe teritoriul României, fapt care contribuie la consolidarea posturii aliate de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.
Luminița Odobescu a evocat şi decizia recentă de creare a Grupului Naval de deminare în Marea Neagră, România-Turcia-Bulgaria, o expresie concretă a felului în care cele trei ţări pot coopera în regiune. Întărirea cooperării economice dintre România şi Turcia a fost, de asemenea, pe agenda discuţiilor. În primele 11 luni ale anului trecut, comerţul bilateral a fost de 9,4 miliarde de dolari, iar pentru 2025 se preconizează un volum de 15 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, cei doi oficiali au discutat, la Bucureşti şi despre situaţia din Orientul Mijlociu. Ministrul de Externe turc a acuzat faptul că două milioane de oameni sunt bombardaţi de Israel în Fâşia Gaza şi se luptă cu foametea şi cu bolile contagioase. Luminiţa Odobescu a arătat că este nevoie de o coordonare strânsă a eforturilor internaţionale în vederea avansării către o pace durabilă în Orient.
Ea mai susţine că nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, chiar dacă, asemenea multor parteneri, Bucureștiul şi-a suspendat contribuţia financiară către Agenția ONU pentru Refugiaţii Palestinieni, după dezvăluirile privind implicarea unor angajați ai acesteia în atacul teroriștilor din mișcarea Hamas asupra Israelului, pe 7 octombrie 2023.
O preocupare majoră rămâne pentru diplomația românească și războiul din Ucraina vecină, invadată, acum aproape doi ani, de armata rusă. Luminița Odobescu a subliniat că situaţia din Ucraina este, de altfel, în continuare o temă prioritară pe agenda europeană și a pledat pentru menținerea sprijinului comunitar față de Kiev. De la declanșarea războiului, peste șapte milioane de cetățeni ucraineni s-au refugiat din calea luptelor prin România, iar portul românesc Constanța a devenit un debușeu esențial pentru exporturile de cereale ale Kievului.