Oameni şi bănci
Cabinetul liderului social-democrat român Victor Ponta a luat, in ultimul timp, o serie de măsuri cu caracter popular, menite să ducă la creşterea nivelului de trai al românilor şi la o mai bună dinamică a economiei şi investiţiilor.
Valentin Țigău, 27.06.2014, 12:04
Cabinetul liderului social-democrat român Victor Ponta a luat, in ultimul timp, o serie de măsuri cu caracter popular, menite să ducă la creşterea nivelului de trai al românilor şi la o mai bună dinamică a economiei şi investiţiilor.
În sedinţa de guvern de joi, miniştrii au adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, prin care se reglementează unele deduceri la credite în cazul persoanelor fizice cu salarii sau pensii de până la 2200 lei. Persoanelor din acestă categorie li se va putea înjumătăţi rata la credit pe o perioadă de doi ani, guvernul urmând să suporte dobânda suplimentară. Prin aceste facilităţi fiscale acordate populaţiei îndatorate se urmăreşte majorarea veniturilor disponibile şi, de aici, creşterea consumului, cu efecte favorabile asupra creşterii economice.
Premierul Victor Ponta a menţionat că această măsură reprezintă o verigă dintr-un lanţ care mai cuprinde întregirea pensiilor şi a salariilor diminuate în perioada de apogeu a crizei economice şi mărirea, de la 1 iulie, a salariului minim pe economie la 900 de lei.
În ceea ce priveşte mediul de afaceri, premierul a specificat că a fost păstrată cota unică şi scutirea de impozit a profitului reinvestit urmând ca, de la 1 octombrie, sa fie redus CAS la angajator cu cinci la sută. Considerată una dintre măsurile cele mai importante din ultimii ani, reducerea cotelor de CAS, adoptată deja de Senat şi cu şanse mari de a trece şi în Camera Deputaţilor, are ca scop sprijinirea mediului de afaceri, crearea de noi locuri de muncă şi – dacă indicatorii economici permit – atragerea unor măriri salariale.
Întâmplător sau nu, în aceeaşi şedinţă de guvern de joi, Executivul a stabilit şi data alegerilor prezidenţiale, primul tur de scrutin urmând să se desfăşoare la 2 noiembrie 2014. Partidele din opoziţie leagă, de altfel, măsurile populare ale guvernului Ponta de proxima confruntare electorală în care social-democraţii sunt cotaţi, potrivit sondajelor, cu prima şansă.
Pe de altă parte, sindicatele nu sunt convinse că toate măsurile anunţate vor contribui la cresterea nivelului de trai. Pe fondul disponibilizării, de la 1 iulie, a 2500 de angajaţi din sistemul Căilor Ferate Române şi al protestelor lucrătorilor din sănătate, liderul Blocul Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că reducerea CAS va dezechilibra bugetul asigurărilor sociale. El este sceptic cu privire la şansele ca, prin presupusa scoatere din zona muncii la negru a numeroase posturi – urmare a reducerii CAS – să apară peste noapte peste două milioane de locuri de muncă în economie.