O vizită regală
Charles revine ca Rege în România, ţară pe care a cunoscut-o şi îndrăgit-o pe când era prinţ moştenitor.
Ştefan Stoica, 06.06.2023, 11:59
Nu puţini s-au întrebat dacă Charles al III-lea, devenit suveran al Regatului Unit după moartea mamei sale, Elisabeta a II-a, în septembrie trecut, şi încoronat la începutul lunii mai, va mai vizita vreodată România, în noua postură. Ataşamentul pentru ţara în care a venit prima dată în urmă cu un sfert de veac, în calitate de prinţ moştenitor, şi pe care a vizitat-o frecvent de atunci, este, însă, nealterat, dovadă faptul că noul rege britanic a ales să facă prima sa deplasare în străinătate tocmai în România. Întotdeauna m-am simţit ca acasă în România”, a spus Charles la recepţia în onoarea sa organizată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.
Suveranul britanic a avut un discurs emoţionant, început în limba română şi în care a citat din marele poet Mihai Eminescu: „Ţară de glorii, ţară de dor”. Şi a continuat în engleză (suprapus): Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor, nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România. Eu cred că au trecut 25 de ani de la prima mea vizită în această ţară remarcabilă. Când am venit aici, şi chiar dinainte, am simţit o legătură profundă cu România. Aşa cum am mai spus-o, am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea”.
Preşedintele Iohannis i-a mulţumit suveranului britanic pentru rolul pe care îl are în protejarea valorilor care ţin de identitatea românească şi pentru deschiderea faţă de ceea ce reprezintă satul românesc şi a amintit eforturile pe care Charles le-a făcut pentru a proteja ecosistemul şi a reface biodiversitatea unică a României.
Dacă prima zi, cea de vineri, din capitală, a reprezentat componenta de curtoazie a prezenţei sale în România, pe următoarele patru Charles le-a dedicat vizitelor în localităţi din două judeţe transilvănene, Covasna şi Braşov, care l-au cucerit de la început şi unde deţine proprietăţi pe care le-a restaurat, salvându-le de la distrugere. A fost primit cu căldură de localnici, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimele două decenii, şi s-a bucurat de plimbări în natură.
„Ne arată afecţiunea lui prin acest gest”, a declarat un responsabil local, citat de AFP, despre vizita Regelui. Agenţia franceză notează că Regele Charles se mândreşte cu faptul că este rudă îndepărtată a unui domnitor din secolul al XV-lea, cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş, care a inspirat personajul Contelui Dracula, şi că are, după propriile sale cuvinte, Transilvania în sânge.
Ecologist convins, el a descoperit regiunea în 1998, şi a devenit protector al satelor din inima României, fondate de colonişti germani în urmă cu opt secole, aminteşte AFP. Va fi un moment unic pentru comunitatea noastră de a-l primi pe rege, un semn de recunoaştere a muncii depuse în toţi aceşti ani, sublinia preşedinta fundaţiei Mihai Eminescu Trust, dedicată protejării patrimoniului transilvănean şi aflată sub patronajul lui Charles.