O vizită la Chişinău
Procesul de apropiere a Rep.Moldova de UE nu lasă indiferentă Rusia. Fapt demonstrat, încă o dată, în timpul vizitei pe care vicepremirul rus Dmitri Rogozin a făcut-o la Chişinău.
Florentin Căpitănescu, 03.09.2013, 12:24
Ambiţiile pro-europene ale Rep.Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă) continuă să deranjeze Rusia, care pare că a lasat la o parte cutumele diplomatice, în schimbul unei retorici mai degrabă incisive. Este ideea care se despinde, cât se poate de clar, din declaraţiile pe care vicepremierul rus Dmitri Rogozin le-a făcut la Chişinău, în ceea ce ar fi trebuit să fie o vizită de rutină, dedicată relaţiilor economice bilaterale. ”Sper că nu veti îngheţa!”, a afirmat, public, fără nicio reţinere, trimisul Moscovei, în condiţiile în care Rep.Moldova este, asemenea altor state din spaţiul ex-sovietic, cum este Ucraina, şi din UE, dependentă energetic de Rusia.
Coincidenţă sau poate nu, afirmaţia lui Rogozin a fost făcută la o săptămână după ce Rep.Moldova şi România vecină au inaugurat lucrările la un gazoduct menit să reducă dependenţa energetică a fostei republici sovietice de Rusia.
În plus, Rogozin a mai spus că ”întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi a forţei de muncă moldovene”. Or, eventuala scădere a exporturilor către Rusia, coroborată cu blocarea sau limitarea accesului cetăţenilor săi pe piaţa de munca a ”vecinului de la est”, ar fi o lovitură dură pentru anemica economie a Rep.Moldova, considerată, şi aşa, cel mai sărac stat european. Aceasta pentru că, pe de-o parte, Rusia domină autoritar clasamentul importatorilor de produse provenite din Rep.Moldova, şi pentru că, pe de altă parte, Rusia asigură locuri de munca pentru circa 500 de mii de cetăţeni ai Rep.Moldova. Iar declaraţiile făcute de Rogozin nu s-au oprit aici. ”În virajele sale europene, abrupte si serioase, partea moldoveană nu ar trebui să desprindă unele vagoane de locomotivă” – a mai spus el, într-o aluzie, deloc subtilă, la Transnistria, regiune separatistă pro-rusă aflată în estul Rep.Moldova.
De altfel, Transnistria se afla sub aripa ocrotitoare a Rusiei, inclusiv in plan militar, încă din 1992, cand aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au declarat independenţa regiunii, nerecunoscută, de altfel, de nicio cancelarie occidentală. Deşi, după mulţi ani de blocaj diplomatic, negocierile părţilor în format internaţional au fost reluate, acestea urmează un traseu anevoios, în care pretenţiile Tiraspolului continuă să fie de neacceptat pentru Chişinău.