O soluţie pentru alegerile locale
În contextul pandemiei, alegerile au devenit un subiect complicat. O mare parte dintre țările care organizau alegeri în 2020 au ales să le amâne, iar altele au mers înainte cu procesul electoral. Ce va face România?
Daniela Budu, 09.06.2020, 11:35
În România, săptămâna aceasta este aşteptată depunerea unui proiect de lege referitor la prelungirea mandatelor aleşilor locali, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au invalidat ordonanţa guvernului pe această temă. Între timp, Partidul Social Democrat a discutat cu toţi liderii de partid pentru a redacta proiectul de lege, care să prevadă, pe lângă prelungirea mandatelor aleşilor locali, şi data scrutinului.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu,: Dacă nu intervenim rapid, atunci aleşii locali nu-şi mai pot desfăşura activitatea. Eu aş vrea să venim în lege şi cu data alegerilor, cu un amendament, în cazul în care experţii spun că încă există un pericol pentru populaţie, să poată fi prelungită.
Pe de altă parte, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, consideră neclară decizia Curţii cu privire la cine stabileşte data alegerilor locale.
Ludovic Orban: Noi considerăm o dată potrivită sfârşitul lui septembrie, începutul lui octombrie. Acum, aşteptăm să vedem, că n-am înţeles clar, din decizia Curţii, cine stabileşte data alegerilor – guvernul, prin hotarâre, parlamentul, prin lege… Pâna nu vedem motivarea nu putem şti cu precizie ce e în deciziile Curţii.
Alegerile locale ar trebui organizate în toamnă, iar cele parlamentare la termen – a fost mesajul transmis săptămâna trecută de politicieni în cadrul unei dezbateri despre scenariile partidelor politice pentru aceste scrutinuri. Social-democraţii au făcut apel la consens între toate forţele politice, bazat pe dialog, inclusiv cu societatea civilă.
Preşedintele USR, Dan Barna, a atras, atunci, atenţia că la alegerile locale şi parlamentare există riscul să se înregistreze cea mai scăzută prezenţă din ultimii 30 de ani şi a pledat pentru implementarea votului prin corespondenţă. Măsura a fost susţinută şi de către liberali. Alte propuneri se referă la scăderea numărului de semnături şi posibilitatea depunerii dosarelor online.
La rândul său, liderul PRO România, Victor Ponta, consideră că cele două rânduri de alegeri trebuie organizate într-un interval de timp cât mai scurt. Dacă le faci la două saptămâni, o săptămână între ele, este cel mai logic şi din punctul de vedere al cheltuielilor, al organizării, al riscului de răspândire a virusului, dar şi politic are foarte mare sens – a declarat Victor Ponta. Acesta a adăugat că PRO România va susţine orice măsură modernă de votare, cu repectarea tuturor garanţiilor de securitate.
Pe de altă parte, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunța, săptămâna trecută, ca formațiunea sa, împreună cu PSD şi Pro România au discuţii pentru formarea unei coaliţii de centru-stânga în vederea participării la următoarele alegeri locale şi parlamentare.