O nouă ordonanţă militară pentru combaterea COVID-19
O nouă ordonanță militară introduce noi restricții în România pentru a combate epidemia de coronavirus şi aduce clarificări celor anterioare.
Eugen Coroianu, 30.03.2020, 12:11
Noi măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus au fost introduse în România, printr-o ordonanță militară, a patra de la decretarea stării de urgență. În primul rând, după cum a anunțat ministrul de interne Marcel Vela, au fost aduse clarificări cu privire la circulaţia persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, care pot acum ieși din casă pe tot parcursul zilei, însă doar pentru rezolvarea problemelor medicale. Pentru cumpărături de strictă necesitate rămâne intervalul orar 11 – 13, iar pentru necesitățile animalelor de companie 11 – 13 și 20 – 21.
Totodată, operatorii economici vor trebui să să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor vârstnice în spaţiile comerciale în intervalul menționat. Alte măsuri vizează izolarea și carantina: astfel, cei care sunt în izolare la domiciliu, identificaţi şi verificaţi că atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, și vor suportă obligatoriu toate cheltuielile pe care le implică această măsură. De asemenea, cei care nu respectă carantina şi sunt depistaţi în afară perimetrului protejat de către organele de ordine vor intra încă 14 zile în carantină, suportând însă şi toate cheltuielile aferente.
Pentru a proteja cetăţenii care locuiesc în blocuri, în zone aglomerate, s-a stabilit ca autorităţile administraţiei publice locale să monteze dispozitive cu soluţii dezinfectante la toate intrările și să dezinfecteze periodic spațiile comune. În plan economic, noua ordonanță militară plafoneaza prețurile la utilități.
Ministrul de interne Marcel Vela: „Am făcut analize profunde împreună cu Ministerul Economei, cu colegii din Guvern, cu domnul prim-ministru şi am decis ca odată cu publicarea prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, în perioada stării de urgenţă, preţurile la energie electrică şi termică, la gaze naturale, alimentarea cu apă, salubritate şi carburanţi, nu mai pot fi majorate peste nivelul practicat astăzi, la data emiterii prezenței ordonanţe, militare. Aceste preţuri pot doar să scadă în funcţie de cerere şi ofertă, în nici un caz nu vor mai putea fi majorate.”
Au fost mărite însă amenzile pentru persoanele fizice și juridice care nu respectă ordonanţele militare, după ce anterior fuseseră mărite pedepsele de ordin penal. Pe lângă amenzi pot fi aplicate și alte sancțiuni, prezentate de secretarul de stat în ministerul de Interne Bogdan Despescu:
„Confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie, interzicerea accesului la respectivele bunuri prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate, suspendarea temporară a activităţii, desfiinţarea unor lucrări, refacerea unor amenajări. Îi asigurăm pe toţi cetăţenii că adoptăm toate măsurile pentru prevenirea răspândirii acestui nou virus şi că nu vom tolera nici o abatere de la normele legale în vigoare. Fac apel să nu daţi curs şi să nu propagaţi informaţii false, atât referitor la activitatea instituţiilor publice, cât şi la orice tip de activitate privind eforturile de limitare a răspândirii infectării cu noul tip de coronavirus”.
Au mai fost anunțate și noi condiţii pentru protejarea şoferilor de camioane, piloţilor şi personalul navigant în contextul pandemiei de COVID 19.