O noua moţiune de cenzură
Depusă în timpul campaniei electorale pentru euroscrutin şi votată la o zi după alegeri, moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie nu a avut, practic, nicio şansă.
Florentin Căpitănescu, 27.05.2014, 12:48
Anesteziată dupa legislativele din 2012, Opoziţia din România dă semne, în ultimele luni, că, totuşi, este capabilă de mai mult. Revirimentul, deloc întâmplător, a coincis cu decizia PNL, a două forţă politică din ţară, de a abandona calea puterii, în urma unui conflict politic deschis cu premierul social-democrat Victor Ponta. PNL a încercat să-şi facă simţită prezenţa în băncile opoziţiei prin cel mai de impact instrument pe care-l avea la dispoziţie: moţiunea de cenzură. Iniţiată, aşadar, de PNL, şi semnată de toate partidele de opoziţie, moţiunea a fost, însă, respinsă, luni, în plenul reunit al Parlamentului de la Bucureşti.
Semn că Opoziţia mai are mult de lucru pentru a deveni un junghi în coasta Puterii – formată din alianţa tripartită PSD-UNPR-PC şi UDMR – moţiunea a primit doar 176 de voturi, deşi semnatari fuseseră 231. În moţiune, Opoziţia a acuzat cabinetul Ponta că tărăgănează implementarea unor măsuri aşteptate de mediul de afaceri, precum reducerea contribuţiei pentru asigurările sociale cu 5% la angajator şi neimpozitarea profitului reinvestit.
În plus, semnatarii i-au reproşat premierului Ponta că foloseşte resursele bugetare în scop electoral şi că încearcă să controleze justiţia. Mobilizarea Opoziţiei a fost greoaie, comentează analiştii politici, şi pentru că votul din Legislativ a fost programat la o zi după alegerile europarlamentare, în care au fost consumate multe energii. De altfel, conexiunea între euroscrutin şi moţiune, care avea nevoie de 286 de voturi pentru a fi adoptată, a făcut-o şi premierul Victor Ponta, prezent în Parlament la dezbaterea asupra documentului. El s-a limitat la a spune că: ”Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală. Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă”.
Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a catalogat drept nedemocratică atitudinea premierului de a nu răspunde acuzaţiilor aduse prin moţiunea de cenzură. Crin Antonescu: ”Poate că sunteţi obosit după campania electorală. Nu e un motiv, domnule prim-ministru, să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamentare cum este o moţiune de cenzură cu propoziţia pe care aţi pronunţat-o aici. Obligaţia dumneavoastră este să veniţi şi să-i răspundeţi”. De remarcat că este pentru prima oară când premierul Victor Ponta s-a confruntat cu o moţiune de cenzură, la mai bine de doi ani de cand a preluat funcţia.