O nouă misiune de evaluare a FMI
O nouă misiune de evaluare a acordului de tip preventiv pe care autorităţile române l-au încheiat cu FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană are loc, la Bucureşti, pana pe 13 august. Experţii instituţiilor financiare internaţionale examinează modul în ca
Eugen Cojocariu, 01.08.2012, 12:32
Reprezentanţi ai FMI, Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene examinează, la Bucureşti, cu autorităţile române, pana pe 13 august, modul în care au fost respectate obiectivele convenite. Este a şasea misiune de evaluare a acordului de tip preventiv încheiat în martie anul trecut, pe doi ani, în valoare totală de cinci miliarde de euro. Responsabili de la Bucureşti vor discuta cu experţii financiari internaţionali despre situaţia reformării interprinderilor de stat, despre bugetul pe anul viitor şi evoluţia cursului de schimb al leului. Ei vor analiza, de asemenea, intenţia executivului de a reduce TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, precum şi oferirea de scutiri de taxe pentru companiile care angajează şomeri.
Premierul Victor Ponta s-a declarat optimist în privinţa rezultatelor discuţiilor cu FMI, BM şi CE: Este foarte important să arătăm seriozitatea şi hotărârea noastră în a ne ţine de cuvânt. Sunt convins că lucrul acesta se va reflecta atât asupra atmosferei pe piaţa financiar bancară, cât şi asupra mediului de afaceri. Lucrurile pe care noi le dorim şi le-am anunţat trebuie să putem să le susţinem în discuţiile cu partenerii noştri internaţionali – proiectul privind TVA-ul, proiectul privind angajarea şomerilor şi scutirea de contribuţii la asigurari sociale, declararea ca eligibil a TVA-ului la proiectele europene. Trebuie să le prezentăm foarte clar pentru a avea categoric sprijinul din partea partenerilor noştri internaţionali”.
Referindu-se la intenţia guvernului de a reduce taxa pe valoare adaugată, fostul reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu, spune că un TVA de 9% la alimentele de bază ar putea duce la o diminuare a evaziunii fiscale, dar nu şi la preţuri mai mici. El a avertizat că riscul cel mai mare este o scădere dramatică a veniturilor la buget. Recent, ministrul de Finanţe, Florin Georgescu a anunţat că economia românescă a înregistrat o creştere de 1,5% în primele şase luni ale anului şi a dat asigurări că deficitul bugetar se va încadra în ţinta de 2,2% din PIB. El a mai spus că guvernul intenţionează să încheie un nou acord de tip preventiv cu FMI, pentru perioada 2013 – 2015. Florin Georgescu: Atâta timp cât economia românească, România în ansamblu, consumă şi investeşte mai mult decât produce, este nevoie de finanţare externă. Finanţarea externă sub această formă a acordului preventiv se obţine de pe pieţele financiare internaţionale, dar o garantare a evoluţiilor pozitive este extrem de binevenită din partea unor instituţii internaţionale de renume”.
Mihai Tănăsescu precizează că viitorul acord cu Fondul poate fi unul după modelul polonez, linie de credit permanentă la dispoziţia ţării. Astfel, vizitele delegaţiei Fondului ar urma să fie făcute o dată la şase luni, nu la trei luni, iar ţintele vor fi definite diferit.
(Daniela Ştefănescu)
Puteţi citi nota pe www.rri.roşi pe Facebook.