O nouă formulă a legilor electorale
Mai puţini senatori şi deputaţi, reintroducerea votului pe liste şi păstrarea pragului electoral de 5% sunt principalele prevederi ale noii legi electorale, promulgată de preşedintele roman Klaus Iohannis.
Mihai Pelin, 21.07.2015, 12:55
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Aceasta modifică regulile de alegere a parlamentarilor şi conferă, totodată, AEP atribuţii sporite atât în perioadele electorale, cât şi în cele dintre alegeri. Pentru scena politică, cea mai importantă modificare a actului normativ este aceea că senatorii şi deputaţii vor fi aleşi potrivit principiului reprezentării proporţionale printr-un vot pe listă, la care s-a renunţat in anul 2008.
Dispare astfel sistemul de vot uninominal, invalidat de realitatea şi specificul vieţii politice româneşti în ultimii ani. Legea actuală mai prevede ca numărul aleşilor să scadă cu mai mult de 100. Aşadar, va fi de maximum 466, faţă de 588 în prezent. Legea păstrează pragul electoral la 5% pentru partide, dar instituie unul care variază între 8 şi 10% pentru alianţele electorale. După organizarea defectuasă a alegerilor prezidenţiale din toamna anului trecut, când mulţi români din diaspora nu au putut vota din cauza cozilor infernale din secţii, noua lege electorală introduce o facilitate specială pentru ei.
Vor fi organizate secţii de votare şi în localităţile unde îşi au domiciliul sau reşedinţa cel puţin 100 de alegători români. Tot ceea ce trebuie să facă cei din afara ţării este să se înscrie în Registrul electoral, cu adresa din străinătate, printr-o cerere scrisă adresată AEP începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale. Potrivit noului act normativ, AEP va fi cea care va comunica Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare, precum şi numărul acestora.
O altă noutate a legii o reprezintă înfiinţarea Corpului experţilor electorali. Este vorba despre o bază de date ce cuprinde persoanele care pot deveni preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora, înfiinţată, gestionată şi actualizată de AEP. Alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor vor fi primele alegeri parlamentare la care se va aplică sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, atât în secţiile de votare din România, cât şi la cele din străinătate. Acest sistem va fi folosit în premieră la scrutinul din 2016.