O nouă criză în Guvernul Cioloş
Ministrul român al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, şi-a dat demisia pe fondul scandalului privind dezinfectanţii diluaţi din spitale.
Roxana Vasile, 09.05.2016, 13:14
Victime ale unor infecţii contractate în spital vor fi fost destule în România: Serviciul Român de Informaţii a transmis, în ultimii cinci ani, autorităţilor în drept circa 100 de informări cu privire la disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv referitoare la problema infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti. Ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu este, însă, prima victimă indirectă în scandalul uriaş declanşat recent privind folosirea de dezinfectanţi diluaţi.
O anchetă jurnalistică a dezvăluit că acestea ar avea o concentraţie chiar şi de zeci de ori mai mică decât normele în vigoare. Or, după şase luni de mandat, ministrul Achimaş-Cadariu a luat decizia de a pleca de la Ministerul Sănătăţii, pentru că nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei. Sâmbătă, premierul Dacian Cioloş a cerut Ministerului să reia şi să extindă ancheta administrativă, toate produsele folosite în prezent la dezinfecţie în fiecare spital din ţară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentraţiei şi eficacităţii.
Eşantioanele neconforme descoperite, deja, la 50 de unităţi sanitare au fost trimise pentru noi teste. În paralel, se derulează şi o anchetă a Parchetului General. Au fost făcute percheziţii la spitale şi la sediile companiei HexiPharma, care furnizează substanţele dezinfectante. Extinzând problematica, premierul Cioloş are în vedere modificarea legislaţiei şi măsuri care să scoată la lumină problemele sistemului sanitar, mult mai numeroase şi extrem de grave.
Dacian Cioloş: ‘Vreau să folosim următoarele şase luni şi pentru a lua şi alte tipuri de măsuri structurale care, chiar dacă nu vor reforma din temelii sistemul de sănătate, cel puţin vor scoate la lumină probleme şi le vor clarifica. Şi vreau să-i asigur pe toţi că n-o să ascund nimic, că n-o să neglijez nimic. Am intenţia să-mi formez un grup de oameni care cunosc bine sistemul, unii din sistem, alţii din afara sistemului, pentru a avea o înţelegere cât mai precisă a ceea ce se poate face în şase luni şi voi face lucrul acesta.’
Pe de o parte, pe termen scurt, este nevoie de recâştigarea încrederii românilor în sistem. Sunt necesare, pe de alta, măsuri ce ţin de reabilitarea infrastructurii spitaliceşti vetuste prin construcţia de spitale inclusiv cu finanţare europeană. Apoi, este momentul ca disfuncţionalităţile manageriale să nu mai fie neglijate. De aceea, este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale.
Potrivit primului ministru Cioloş, în ultimii şase sau şapte ani, la Sănătate, în România, s-au succedat cel puţin zece miniştri. Niciunul pare că nu a fost capabil să o reformeze, astfel încât să nu mai existe scandaluri de anvergură. De câteva luni, însă, ele se ţin lanţ.