O nouă Comisie Europeană
Noua Comisie Europeană se va concentra pe competitivitate economică, reducerea birocraţiei şi inovaţie.
Ştefan Stoica, 28.11.2024, 12:30
Noua Comisie Europeană, a doua sub conducerea Ursulei von der Leyen, îşi va începe mandatul pe 1 decembrie, după ce a primit, miercuri, votul de aprobare în Parlamentul European. În discursul său, von der Leyen a promis o Comisie concentrată pe revitalizarea economiei stagnante a Uniunii, creşterea competitivităţii, reducerea birocraţiei, deblocarea investiţiilor şi eliminarea decalajului în privinţa inovaţiei faţă de Statele Unite şi China.
Sprijinul pentru Ucraina, apărarea, gestionarea migraţiei, extinderea, acţiunile în sfera climatică, reforma bugetară şi statul de drept vor fi, de asemenea, printre priorităţile echipei sale.
„Lupta noastră pentru libertate poate arăta diferit faţă de cea a generaţiilor trecute. Dar miza este la fel de mare,” a spus von der Leyen în faţa europarlamentarilor.
„Aceste libertăţi nu vor veni pe gratis. Va însemna să facem alegeri dificile. Va presupune investiţii masive în securitatea şi prosperitatea noastră. Şi, mai presus de toate, va însemna să rămânem uniţi şi fideli valorilor noastre”, a subliniat von der Leyen.
Prima iniţiativă a Executivului comunitar ar fi „Compasul competitivităţii”, un plan strategic pentru a creşte economia europeană. Acesta se va baza pe trei piloni: inovaţia, planul pentru industrie şi securitatea economică, ce presupune mai multă autonomie europeană.
Printre cei cinci vicepreşedinţi executivi ai Comisiei se numără şi românca Roxana Mînzatu, cea care va coordona politicile sociale, aptitudinile, pregătirea profesională sau anumite politici educaţionale. În portofoliul acesteia va intra, de asemenea, noul Fond social pentru climă, din care 6 miliarde de euro vor reveni României pentru măsuri de reducere a sărăciei energetice.
Tot Roxana Mînzatu va coordona şi o parte din politicile care vor să pregătească societatea pentru crize, un concept nou în cadrul politicilor europene. Este vorba inclusiv de educarea şi pregătirea societăţii în faţa manipulării.
Ursula von der Leyen spune, pe de altă parte, că Uniunea trebuie să aloce mai mulţi bani ca să poată fi pe măsura cheltuielilor militare ale Moscovei, care alocă apărării 9% din Produsul Intern Brut, în timp ce Europa alocă, în medie, numai 1,9%.
Votul dat miercuri noii Comisii Europene reflectă fragmentarea existentă în actualul Parlament European, unde nu există majorităţi stabile, dar care, pentru prima dată după 1999, nu a respins niciunul dintre comisarii europeni propuşi, notează Politico.
Noua Comisie a primit, miercuri, mai puţine voturi decât a obţinut în vară preşedinta Ursula von der Leyen şi are cel mai mic sprijin (54%) din partea Parlamentului European începând din 1993.
După vot, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat încrezătoare într-o bună cooperare a Legislativului comunitar cu noua Comisie.