O analiză a economiei româneşti
Campioană a creşterii economice în Uniunea Europeană, după ce a înregistrat un avans de 7% în 2017 comparativ cu anul precedent, România va avea o creştere robustă şi în acest an. Este părerea exprimată, recent, de Banca Naţională a României, potrivit căreia din 2019 această creştere ar urma să se tempereze. Această evoluţie o regăsim şi în cea mai nouă estimare a agenţiei de evaluare a riscului Standard&Poors. Astfel, România ar putea înregistra o creştere economică de 4,7% în acest an, urmată de una mai moderată, spre 3,5% pe an, în perioada 2019-2021.
Corina Cristea, 05.03.2018, 12:30
Experţii agenţiei menţionează între vulnerabilităţi desele schimbări politice, însă subliniază că mai îngrijorătoare sunt încercările frecvente de modificare a legislaţiei. Acestea, susţine Standard&Poors, pot avea un impact major asupra echilibrului instituţional şi pot întârzia reformele structurale necesare, cum ar fi cele privind îmbunătăţirea infrastructurii sau din domeniul educaţiei şi sănătăţii. Agenţia a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la BBB minus, adică recomandat pentru investiţii, dar cu perspectivă stabilă.
În opinia agenţiei, perspectiva stabilă reflectă aşteptările conform cărora, deşi deficitele României vor rămâne ridicate ca rezultat al poziţiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale şi externe va creşte doar gradual în următorii doi ani, împiedicând o încetinire economică majoră. Constrângerile bugetare vor limita capacitatea Guvernului de a stimula economia României, în timp ce factorii structurali încep să afecteze expansiunea.
O reducere a ratei şomajului la 4,9% în 2017 indică extinderea deficitului de forţă de muncă calificată. Mai mult, dacă va continua creşterea rapidă a salariilor, competitivitatea României greu câştigată s-ar putea eroda rapid, avertizează agenţia de evaluare financiară. Principalul motor al creşterii economice a României a fost consumul gospodăriilor, stimulat de reducerea taxelor şi de majorarile salariale.
Investiţiile publice sunt, însă, în scadere pentru al doilea an consecutiv, a subliniat Comisia Europeană. Bruxellesul estimează că avansul economiei va încetini la 4,5% în acest an şi la 4 procente anul viitor. Estimări asemănătoare apar şi în analiza făcută de Banca Mondială. În schimb, Comisia Naţională de Prognoză a anunţat că a revizuit în creştere, la 6,1%, proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut, în acest an.