„Nu sunt faimos, dar sunt aromân” este „în mâinile şi mintea spectatorilor”
Pe 24 octombrie avut loc la Bucureşti premiera filmului Nu sunt faimos, dar sunt aromân, regizat de colegul nostru Toma Enache, de la Secţia Aromână Radio Români ainternaţional
Eugen Cojocariu, 25.10.2013, 11:19
Regizorul şi scenaristul Toma Enache, care şi-a lansat la Bucureşti, joi, 24 octombrie, primul lungmetraj în dialectul aromân, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, a spus că filmul este „împlinirea” unui vis al multor aromâni, relatând că a clădit povestea timp de zece ani şi că s-a bucurat de fiecare rând scris în scenariu.
Premiera de gală a filmului „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a avut loc joi seară, la CinemaPRO din Capitală, în prezenţa regizorului Toma Enache, a fotomodelului Linda Croitoru şi a celorlalţi membri ai echipei lungmetrajului. Pe covorul roşu au păşit de la aromâni îmbrăcaţi în costume tradiţionale până la aromâni celebri.
„Nu sunt faimos, dar sunt aromân/ Nu hiu faimos ama hiu armân” este o dramă romantică ce descrie călătoria lui Toni Caramuşat (Toma Enache), un regizor faimos, pornit în căutarea adevărului absolut despre originea neamului său. Mitul spune că acest adevăr este purtat de Armânamea (Linda Croitoru), ultima descendentă din neamul său. Toni se întâlneşte cu fete din întreaga lume, cu speranţa că soarta îi va scoate în cale adevărul şi femeia la care visează. „Aş dori să mulţumesc pentru că acest film este efortul, dorinţa şi împlinirea unui vis al multor aromâni, nu numai de ieri, nu numai de azi, ci cred eu dintotdeauna, de la fraţii Manakia şi până acum, cred că au fost mulţi care s-au gândit că ar trebui să facem un film în aromână. Tradiţia se reînnoadă după 100 de ani”, a declarat Toma Enache, înainte de proiecţia filmului.
Lungmetrajul a fost filmat în cinci ţări, în peste 45 de locuri, regizorul afirmând că este „un film cu multă sudoare, cu multă muncă”. Pe de altă parte, el a spus că filmul pe care l-a regizat este în mâinile şi mintea spectatorilor, dar şi în a celor care interacţionează pentru prima oară cu cultura aromânilor. „Toţi actorii din acest film au făcut o treabă extraordinară”, a mai menţionat Toma Enache. Pelicula a fost filmată, între altele, în Los Angeles, pe Walk of Fame şi la Kodak Theatre, în Macedonia, Grecia, Albania şi România, în Constanţa, Bucureşti şi Peştera Ponicova. Coloana sonoră este semnată de Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Stelu Enache.
Distribuţia lungmetrajului îi aduce pe marile ecrane, alături de Toma Enache şi Linda Croitoru, pe Lică Gherghilescu Tanasoca, Teodora Calagiu Garofil, Rudy Rosenfeld, Camelia Şapera, Mara Panaitescu, Alina Mantu, Ana Donosa, Anca Manolescu, Take Florescu, Cristina Cabel, Sorin Saguna şi Geo Dinescu. O producţie cinematografică independentă, filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân” a avut un buget de aproximativ 360.000 de euro, finanţarea provenind în totalitate din surse private.