Autoritățile române spun că nu se poate renunţa total la restricții și că viitoarele măsuri privind pandemia vor fi în funcție de ce se întâmplă în această săptămână.
La București, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat că nu se poate vorbi despre o relaxare totală a măsurilor de prevenire a infecţiilor cu noul coronavirus, pentru că nu există încă o scădere constantă a numărului de cazuri noi.
Într-un interviu pentru televiziunea publică, el a arătat că încă sunt focare în mai multe judeţe ale României.
Dacă spune cineva că am trecut deja cu totul şi totul este ok, acest cineva înseamnă că nu este informat corect. La acest moment încă situaţia este sub control mai bine decât înainte, dar nu putem să zicem că am ajuns la faza în care să spunem că totul este ok şi nu mai avem răspândire, nu mai avem infectare, nu mai avem persoane care să se infecteze în comunitate. Deci încă avem focare în mai multe judeţe, fie că sunt la azile de bătrâni, fie că sunt în zone industriale, fie că sunt chiar în serviciile medicale, adică la spitale şi numărul cazurilor nu s-a stabilizat.
Doctorul Arafat spune că, după măsurile de relaxare introduse pe 1 iunie, mai avem încă 5-6 zile în care să analizăm evoluția situației și în funcție de aceasta se vor lua decizii. El consideră că prelungirea stării de alertă ar fi o soluţie firească pentru momentul în care ne aflăm, o modalitate de a putea coordona şi a lua măsurile care se impun.
Și dacă s-ar face relaxarea totală, eu nu m-aș duce la cinematograf sau la teatru, căci știu că există un risc, a explicat Arafat.
Am făcut un lucru foarte bun, cu toții împreună, este păcat să ne înecăm chiar la mall, a mai spus Raed Arafat.
După 15 iunie nu putem să revenim la normalitatea care era înainte, a conchis seful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
El a ținut și să sublinieze că în România nu s-au luat măsuri mai dure decât în alte țări, dar s-au luat mai devreme.
El a avut și un mesaj pentru români și anume să se concentreze pe turismul intern, care a avut de suferit și trebuie susținut.
Din fericire, avem și munte, avem și mare, avem foarte multe posibilități de turism, a mai spus Raed Arafat.
Într-adevăr, în minivacanța de Rusalii, atât stațiunile montane, cat și cele de la Marea Neagră au fost repopulate cu turiști, după mai multe luni de pauză totală. Peste 15.000 de români au ajuns la mare, deşi estimările iniţiale ale tour operatorilor erau mai mici. Potrivit unui studiu al unei agenții de turism online, realitatea a depăşit aşteptările pentru cele aproximativ 100 de hoteluri pe litoral care au fost deschise. Un număr de aproape patru ori mai mic, totuși, faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Mii de turiști au mers și în stațiunile de pe Valea Prahovei unde au putut schia pe o pârtie special amenajată, au putut să facă drumeții și mountain bike. Instalațiile pe cablu au funcționat, iar vremea caldă a permis plimbări în aer liber.