Nu există riscul unei crize alimentare
Atât specialiștii din domeniu, cât și autoritățile dau asigurări că în România nu există, în acest moment, riscul unei crize alimentare.
Daniela Budu, 09.02.2022, 11:35
După criza din sănătate generată de COVID-19 în toată lumea, specialiștii aduc acum în discuție riscul unei crize alimentare din cauza creșterii explozive a prețurilor și a lipsei de susținere a fermierilor. Patronatele şi sindicatele din industria alimentară dau, totuşi, asigurări că în România nu există riscul apariţiei unei astfel de crize. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu a explicat, la Radio România, că adoptarea unor măsuri de plafonare a preţurilor la alimente, așa cum se discută zilele acestea la București, ar periclita aprovizionarea populaţiei şi ar stimula specula.
Dragoş Frumosu: “Eu cred că o măsură de raţionalizare a unor alimente de bază ar fi o greşeală foarte mare, pentru că, în primul rând, ar crea foarte multă panică şi, în al doilea rând, s-ar face cumpărături în cantităţi mult mai mari şi am ajunge la o risipă alimentară”.
Producătorii alimentari cer stabilitate, predictibilitate şi sprijin din partea decidenţilor pentru a-şi putea continua activitatea, în condiţiile majorării facturilor la energie şi gaze şi a creşterii preţurilor la materia primă. Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, exclude apariţia unei crize alimentare în România, dar şi raţionalizarea alimentelor. El spune că se caută soluţii care să sprijine atât cetățenii, cât și fermierii:
“Analizăm mai multe metode de intervenţie în vederea sprijinirii, pe de o parte, a producătorului, de partea cealaltă, a cetăţeanului. Se discută şi se analizează soluţii pentru a-i proteja pe români să-şi asigure coşul zilnic, analizăm impactul, adică poţi să te duci către o plafonare sau poţi să te duci către stabilizarea şi echilibrarea preţului pe verigi de distribuţie”.
La rândul său, preşedintele PNL Florin Cîţu, susţine că o eventuală plafonare a preţurilor la alimente va duce la sărăcie pentru că niciun producător nu va dori să mai investească într-o industrie în care preţurile sunt plafonate, iar România nu merge în această direcţie. Chiar dacă îi este partener la guvernare, PSD nu este de aceeași părere. Social-democrații propun plafonarea preţurilor la alimentele de bază pe o perioadă limitată, pe modelul aplicat la energie şi gaze. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu precizează însă că decizia finală va fi luată de Guvern după discuţiile cu producătorii şi comercianţii.
La nivel european, în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19, UE ia deja măsuri pentru a se asigura că cetățenii europeni nu se vor confrunta cu penurii de alimente în timpul crizelor. La finalul anului trecut, Comisia Europeană a adoptat Planul de urgență pentru aprovizionare și securitate alimentară și a anunțat că va înființa un Mecanism european de pregătire și de reacție în caz de criză în domeniul securității alimentare.