Noul regulament şcolar
După o binevenită vacanţă de iarnă, elevii români s-au întors la şcoală, unde îi aşteaptă noutăţi.
Roxana Vasile, 15.01.2018, 12:16
A devenit, deja, rutină ca, în fiecare an, să apară noutăţi ce ţin de funcţionarea sistemului de învăţământ românesc. Toţi miniştrii care au coordonat activitatea din domeniu – iar numărul lor nu este deloc mic – au ţinut să îşi pună într-un fel sau altul amprenta asupra acestui sistem subfinanţat, populat de cadre didactice din ce în ce mai puţine şi, în destul de multe cazuri, slab pregătite, dar şi de elevi, unii, tot mai puţin interesaţi în a-şi croi un drum în viaţă prin studiu temeinic. După o vacanţă de trei săptămâni, preşcolarii şi elevii s-au întors, de luni, în bănci. Cursurile nu vor dura, însă, prea mult! Extenuaţi de studiu după doar trei săptămâni de şcoală (afimaţia se vrea, desigur, în cheie ironică), cei peste 2,3 milioane de copii vor intra din nou în vacanţă pe 2 februarie, urmând ca pe 12 februarie să înceapă semestrul al doilea, care se va încheia pe 15 iunie.
Excepţie vor face clasele terminale din învăţământul liceal, care vor termina anul şcolar pe 25 mai şi clasele a VIII-a, pe 8 iunie. Pe elevii clasei a XII-a îi aşteaptă o schimbare importantă din acest an. Bacalareatul va începe în curând, în condiţiile în care prima sesiune, cea a probelor orale, a fost mutată din vară pe 12 februarie. Cât despre probele scrise, acestea vor începe pe 25 iunie. Totodată, evaluările naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a V-a se vor desfăşura între 7 şi 24 mai. Până la sfârşitul acestui an şcolar, ar putea intra în vigoare şi noul regulament de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar aprobat, la începutul acestui luni, de actualul ministru al Educaţiei, Liviu Pop.
Conform regulamentului, elevii nu vor mai fi obligaţi să facă de serviciu pe şcoală, adică să fie scoşi de la cursuri pentru a păzi uşile de la intrarea în unitate şi pentru a apăsa butonul care declanşează soneria la pauză. Nu vor mai fi nici obligaţi să poarte uniformă, dat fiind că unii părinţi nu îşi pot permite să o cumpere. În schimb, vor avea obligaţia ca, la începutul orei de curs, să-şi depoziteze telefoanele mobile în locuri special amenajate în sala de clasă. De altfel, prin implementarea acestei măsuri, poate fi evitat şi copiatul.
Singura excepţie de la această prevedere stipulează că este permisă utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia în care sunt folosite în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă. Rezultatele evaluărilor nu vor mai putea fi folosite ca mijloc de coerciţie, dat fiind că mulţi dascăli se folosesc de note pentru a-i constrânge pe elevi să se poarte cuviincios, de pildă. Apoi, pentru integrarea în colectiv a celor scutiţi medical, în timpul orelor de educaţie fizică şi sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale. Nu în ultimul rând, profesorii vor preda doar după auxiliarele aprobate de minister şi pe care le aleg părinţii.