Noul guvern român
După câteva săptămâni de instabilitate politică, România va avea un nou guvern, susţinut de o nouă majoritate parlamentară.
Florentin Căpitănescu, 04.03.2014, 12:38
După recenta ieşire de la guvernare a liberalilor, cele trei partide rămase în barca puterii – PSD, flancat de acoliţii săi juniori, UNPR şi PC – au depăşit relativ repede momentul. În căutarile pentru găsirea unui nou aliat care să asigure absolut necesara majoritate parlamentară, premierul social-democrat Victor Ponta s-a oprit, previzibil, în dreptul UDMR, o prezenţă aproape obligatorie în ecuaţia puterii, încă de la mijlocul anilor ’90.
Noua construcţie executivă nu va mai avea un suport parlamentar la fel de mare ca precedenta, când majoritatea parlamentară, coagulată în USL, era de aproape 70%. Din acest motiv, noii majorităţi îi va fi dificil, dacă nu imposibil, să promoveze proiecte de anvergură în Parlament, precum modificarea Constituţiei sau regionalizarea. În linii mari, proaspătul cabinet Ponta va păstra punctele-cheie din programul de guvernare al USL şi va avea, în mare, aceleaşi ministere.
PSD, UNPR şi PC îşi menţin oamenii din precedentul guvern, cu unele permutări în cazul PSD, în timp ce UDMR preia cele doua ministere din a căror administrare a făcut, pare-se, o pasiune – Cultura şi Mediul. În schimb, noutăţile, între care unele cu adevarat surprinzătoare, apar în cazul portofoliilor pe care le acopereau liberalii.
Printre propunerile insolite făcute de premier se număra două femei – fosta marea campioană la atletism Gabriela Szabo, nominalizată la Tineret şi Sport, şi o absolventă de Harvard, Ioana Petrescu, la Finanţe. Nominalizarea celei din urmă reprezintă o dublă premieră: prima femeie la Finanţe în toata perioada post-comunistă şi cel mai tânăr titular la acest minister, considerat unul cu greutate.
Un alt nume neaşteptat, aflat, şi el, pe lista tinerilor tehnocraţi promovaţi în guvern, este cel al actorului Bogdan Stanoevici, care, deşi nu este recomandat de notorietate, este propus ca ministru delegat pentru românii de pretutindeni. Executivul va avea patru vicepremieri, câte unul pentru fiecare partid reprezentat in executiv.
Despre noul său cabinet, premierul Ponta a spus că va readuce stabilitatea politică, după câteva săptămâni agitate, în care regimul de lucru al guvernului a fost dat peste cap. La capitolul obiective, Ponta a inclus, între altele, o creştere economică solidă, aşa cum a fost cazul în 2013, şi ridicarea ştachetei în privinţa absorbţiei fondurilor europene.