Noul guvern Ponta
Noul Guvern român şi-a angajat răspunderea în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru programul de acţiuni pe următorii doi ani şi jumătate.
Roxana Vasile, 12.03.2014, 12:42
Validat, recent, de Parlament, Guvernul Ponta 3” se poate apleca, acum, cu temeinicie asupra programului politic actualizat pentru care şi-a angajat răspunderea. Diferenţe mari faţă de cel asumat de guvernul Ponta 2”, în decembrie 2012, după legislative, nu sunt, deşi în actualul executiv a fost cooptată Uniunea Democrată a Maghiarilor din România în locul liberalilor, care s-au retras pe fondul neînţelegerilor pe care le aveau cu social-democraţii.
Pentru următorii doi ani şi jumătate, cabinetul din care mai fac parte, pe lângă PSD şi UDMR, şi reprezentaţi ai Partidului Conservator şi Uniunii Naţionale pentru Progresul României, va respecta principiile care au stat la baza bugetului votat în 2013: va menţine cota unică de impozitare de 16%, iar printre priorităţile sale vor figura reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi scutirea la impozit a profitului reinvestit.
Potrivit primului-ministru Victor Ponta, se preconizează reducerea cu 5% a contribuţiei plătite de angajator la asigurările sociale, revenirea taxei pe valoare adăugată de la 24 la 19% şi o cotă mai redusă la produsele agroalimentare de bază, toate, însă, pe măsură ce cadrul fiscal o va permite. Şeful guvernului a făcut şi un apel la parlamentari ca în acest an electoral să nu cadă în capcana adoptării unor măsuri populiste. Victor Ponta: În 2014 să nu facem greşeala pe care am făcut-o cu toţii în 2009, precedentul an electoral pentru alegerile prezidenţiale, să mărim nivelul de aşteptare al populaţiei, să purtăm o adevărată cursă, cine promite mai mult şi să ne pregătim practic pentru un dezastru, aşa cum a fost cel din 2010.
Vag şi electoral – a caracterizat, în schimb, liderul liberal Crin Antonescu programul guvernului Ponta 3”: O declaraţie fie şi de principii şi de intenţii a unui guvern trebuie să conţină lucruri foarte concrete. Deci nu ştim dacă se va putea, nu ştim când se va putea. „Dacă o va permite cadrul bugetar”. Păi, fă-ţi cadrul bugetar, în aşa fel încât să-ţi permită nişte lucruri pentru care ai făcut nişte opţiuni politice. Liberalii au anunţat, totuşi, că nu vor iniţia o moţiune de cenzură în viitorul foarte apropiat.
În schimb, Partidul Democrat Liberal a finalizat, deja, textul. Preşedintele Vasile Blaga: Dacă l-aţi urmărit pe premier, el nu face altceva decât să promită lucruri puţine, de data asta. Da, deci va face de toate, dacă va avea susţinerea necesară. Pleacă exact invers, adică nu îşi face o analiză a resurselor şi pornind de la resurse să îşi prezinte obiectivele în toate zonele, investiţii, scăderea CAS, scăderea TVA. Toate sunt cu „poate”.
Democrat-liberalii nu au, însă, semnăturile necesare nici măcar pentru intrarea moţiunii în dezbaterea Parlamentului fără un sprijin al liberalilor, care vor aştepta, în ceea ce îi priveşte, până în luna mai pentru a decide ce vor face.