Noua lege referitoare la finanţarea partidelor politice
Camera Deputaţilor de la Bucureşti a adoptat proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice.
Roxana Vasile, 19.03.2015, 13:38
Aproape că nu există scrutin în România ultimilor 25 de ani care să nu fie umbrit de acuze privind o desfăşurare îndoielnică a campaniei electorale prin aşa-zise pomeni în bunuri, de regulă alimentare, acordate în special persoanelor defavorizate cu intenţia vădită de a le cumpăra” voturile. Sunt, totodată, cvasi-nelipsite suspiciunile privind provenienţa banilor folosiţi în campanii, de multe ori generoşii finanţatori fiind bănuiţi că ar putea, ulterior, solicita, în schimbul sprijinului acordat, favoruri din partea partidelor sau a candidaţilor beneficiari. Într-un cuvânt, dacă în numeroase democraţii europene o reglementare strictă a finanţării partidelor şi a campaniilor electorale se impune aproape de la sine, în România, un astfel de demers se lăsa, încă, aşteptat.
Miercuri, cu 262 de voturi pentru, 8 împotrivă şi 20 de abţineri, deputaţii de la Bucureşti au adoptat legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Iniţial respins de Senat, documentul a fost, apoi, modificat de Comisia de Cod Electoral şi, în final, a trecut de Camera Deputaţilor, for decizional.
Dacă legea va fi promulgată de şeful statului, Klaus Iohannis, campaniile electorale vor fi finanţate exclusiv de la bugetul de stat, existând şi posibilitatea ca partidele să poată împrumuta bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentificate notarial. Este, totodată, interzisă distribuirea de bunuri cu însemne electorale, iar donaţiile în bani cu o valoare mai mare de zece salarii de bază minime pe ţară se pot face numai prin conturi bancare.
Deputatul social-democrat Mircea Drăghici, iniţiator al documentului legislativ, a declarat că viitoarele campanii electorale vor fi, în acest fel, mult mai transparente: Banii primiţi de candidaţi vor merge doar către anumite tipuri de cheltuieli: publicitate electorală la televiziune, radio, presă scrisă, mediul on-line, sondaje, pliante şi broşuri. Va fi interzisă distribuţia de bunuri cu însemne electorale. Pentru a creşte transparenţa, s-a introdus obligativitatea încasării donaţiilor prin conturi bancare.”
Preşedintele Comisiei de Cod Electoral, liberalul Mihai Voicu, a subliniat, la rândul său, că prevederile legii rup legăturile de finanţare dintre candidaţi şi partidele politice, pe de o parte, şi persoanele care îi sprijină în campania electorală, pe de altă parte, persoane care ulterior pot condiţiona sprijinul acordat de anumite avantaje: Faptul că transpunem într-o lege adoptată în România toate recomandările, fără nicio excepţie, ale grupului de ţări pentru lupta împotriva corupţiei reprezinţă, în opinia noastă, un mare pas înainte. Salut consensul grupurilor politice, pentru că s-a degajat o voinţă comună de a ne elibera de toate aceste nereguli.”
Nu lipsesc, însă, nici criticile la adresa legii de finanţare a patidelor politice şi a campaniilor electorale. Deputatul Grupului parlamentar popular şi democrat, Tudor Ciuhodaru, vorbeşte de ipocrizie” şi susţine că, în continuare, campaniile electorale vor fi finanţate ilegal. Semne de întrebare legate de transparenţa banilor primiţi prin donaţii ridică şi UDMR.