Noua lege privind carantina și izolarea
Pe fondul intrării în vigoare, în România, a noii legi a carantinei și izolării, autoritățile fac apel la respectarea măsurilor de protecţie.
Roxana Vasile, 22.07.2020, 11:50
Noua lege privind carantina și izolarea, adoptată, săptămâna trecută, de Parlamentul de la București, a intrat în vigoare. Vehement contestată de o parte a societății civile, care crede că, în baza acestui act normativ, toți românii sunt transformați în ʹsuspecțiʹ, legea este, în schimb, apărată de Puterea politică a momentului, care invocă necesitatea ei dat fiind numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus.
În plus, de la debutul crizei sanitare în România, la finele lui februarie, până la adoptarea documentului, carantina și izolarea au fost decise în baza doar a unui ordin de ministru, ceea ce, potrivit Curții Constituționale, contravenea Legii fundamentale. Or, la ora actuală, odată intrată în funcțiune, legea – spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru – oferă pârghiile pentru a putea scădea numărul cazurilor de îmbolnăvire.
În prezent, la o populație de circa 19 milioane, peste 39 de mii de persoane au fost diagnosticate, în cinci luni de zile, cu Covid-19, peste 2 mii au decedat și peste 24 de mii s-au vindecat. Nelu Tătaru a declarat că următoarele două săptămâni vor fi importante pentru consumarea bolii la cei care mai sunt, în acest moment, pozitivi:
Suntem într-un moment pandemic de creştere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile, pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital și izolare la domiciliu. În funcţie de cooperarea la aceste măsuri, în funcţie de respectarea anumitor norme de desfăşurare a unor activităţi, vom putea vedea în următoarea perioadă şi evoluţia. Tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activităţii medicale – şi mă refer la terapiile intensive – să putem, în acord cu această lege, să facem şi detaşări de personal, dar să putem transfera şi aceşti pacienţi în acele unităţi unde avem locuri pentru terapie intensivă.”
Până să fie adoptată legea privind carantina și izolarea, pe fondul deciziei CCR și al unui vid legislativ, aproximativ 4 mii de pacienţi au fost externaţi la cerere sau nu s-au internat. Cazurile lor vor fi, acum, reevaluate din punct de vedere medical de Direcţiile de sănătate publică, care vor lua decizia fie a izolării la domiciliu timp de 14 zile a celor care sunt pozitivi, dar care nu au simptome, fie de internare în spital a celor care sunt pozitivi şi au simptome. În plus, în urma noilor reglementari, pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19 nu se mai pot externa la cerere.
Testările vor fi re-prioritizate, întâietate având probele din anchetele epidemiologice. Va putea fi, totodată, dispusă carantina zonală pentru comunităţi în care răspândirea virusului este semnificativă, fără să fie vorba despre focare.