Noua lege a pensiilor adoptată de deputați
Legea pensiilor a fost adoptată de Parlamentul român.
Daniela Budu, 21.11.2023, 11:59
Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat, luni, în procedură de urgenţă, de Camera Deputaților de la București, for decizional, după ce trecuse, anterior, de votul Senatului. În aceeași zi, parlamentarii din comisia de specialitate din Camera Deputaţilor au clarificat o prevedere controversată care ar fi dus la scăderea anumitor pensii după recalcularea prin formula stabilită de noua lege. Au stabilit, de asemenea, că minerii se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.
Totodată, se vor acorda puncte suplimentare pentru minerii care au lucrat în subteran şi pentru persoanele care au desfăşurat activităţi de cercetare şi exploatare a materiilor prime nucleare. Noua lege prevede, între altele, egalizarea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbaţi, precum și puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani.
Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a declarat că noua lege a pensiilor este corectă şi predictibilă, a fost convenită cu Banca Mondială şi Comisia Europeană şi este sustenabilă: “Pensiile anul viitor se vor mări de două ori – o dată la 1 ianuarie cu 13,8% şi prin recalculare.”
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că prevederile noii legi respectă principiul echităţii şi contributivităţii. În schimb, opoziția şi-a exprimat nemulţumirea pentru modul accelerat în care s-au desfăşurat dezbaterile şi pentru respingerea în totalitate a amendamentelor depuse de USR, AUR şi UDMR.
Mai mult, aceste formaţiuni consideră că majorarea pensiilor, prevăzută în noua lege, nu are o susţinere financiar-bugetară reală. Antonio Andruşceac, deputat AUR: TRACK “Cum putem să credem că lucrurile acestea, chiar şi în formula pe care aţi propus-o, vor fi duse la bun sfârşit, când n-aţi putut niciodată să ne spuneţi care este sursa bugetară?”
În replică, premierul a dat asigurări că vor fi găsite resursele financiare pentru majorările promise. Marcel Ciolacu: “Sunt 4.800.000 de pensionari în România. 80% au sub 3.000 lei, 60% au sub 2.000 lei. Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toată suma când vom veni cu legea bugetului”.
Opoziţia mai susține şi că, în realitate, nu sunt eliminate inechităţile din sistem, iar beneficiarii vor fi tot cei cu pensii mari. Cristian Seidler, deputat USR: “USR îşi doreşte creşterea pensiilor şi un sistem de pensie echitabil, dar spunem nu acestei minciuni legalizate şi a haosului bugetar pe care îl creaţi cu bună ştiinţă”.
Critici au venit şi din partea deputatului neafiliat Violeta Alexandru, fost ministru liberal al Muncii, care susține că proiectul de lege a generat haos şi teamă, deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare PSD-PNL. În schimb, social-democratul Marius Budăi, de asemenea fost ministru al Muncii, spune că principiile de la care a plecat noua lege, anume echitate, solidaritate şi respectarea muncii, sunt pe deplin respectate.