Nou record de infectări
România a atins miercuri un număr record de infectări zilnice cu noul coronavirus.
Eugen Coroianu, 24.09.2020, 12:16
România a înregistrat miercuri un record de infectări cu noul coronavirus, după începerea școlilor și cu doar câteva zile înainte de alegerile locale din 27 septembrie. Este vorba de aproape 1800 de cazuri, din circa 25 de mii de teste efectuate. Cele mai multe s-au înregistrat, ca de obicei în ultima perioadă, în capitala București, unde rata de infectare a fost de 1,36 la mia de locuitori, a două pe țară. Media națională este, însă, subunitară, deși în creștere și ea, mai exact 0,82 la mia de locuitori.
Ce își propun autoritățile în această situație, am putut afla parțial dintr-o conferință de presă susținută de președintele României, Klaus Iohannis. El a explicat că, în cazul în care numărul de persoane bolnave creşte, se pot lua măsuri în plan local sau judeţean. Aceasta, pentru că răspândirea nu este uniformă, fiind important ca măsurile să fie proporționale cu riscul de transmitere a virusului. Între acestea ar putea figura, de exemplu, purtarea obligatorie a măştilor de protecție sau testarea în masă a cetățenilor.
De asemenea, România ar putea solicita teste pentru depistarea noului coronavirus sau ar putea impune testarea la intrarea în ţară a cetăţenilor care vin din state cu indice mai mare de infectare, a declarat la rândul său, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru. El a precizat că vor suporta costul testului cei care vin în ţară, iar propunerea se află în studiu la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Tătaru a anunțat, pe de altă parte, că măştile sanitare pentru persoanele defavorizate au ajuns în fiecare judeţ, în jur de o sută de milioane de bucăți.
Ce NU își propun autoritățile? În primul rând nu doresc un nou lockdown – stare de urgenţă cu izolare la domiciliu, ca în primăvară, după cum spunea tot ministrul sănătății. Afirmația a fost întărită de șeful statului, Klaus Iohannis: “Este foarte puţin probabil să mai revenim la starea de urgenţă, fiindcă disfuncţionalităţile au fost totuşi – în economie, în marile sisteme – majore; disfuncţionalităţile care au apărut datorită specificului stării de urgenţă. Însă între timp am învăţat multe despre această pandemie, ştim cum s-o gestionăm, ştim cum să aplicăm restricţii şi norme locale, judeţene, regionale, şi am toată speranţa că vom reuşi să stăpânim răspândirea acestei pandemii cu măsurile care au fost deja exersate până acum cu succes, fără să reintrăm în starea de urgenţă. Starea de urgenţă trebuie să rămână ultima soluţie, atunci când nimic altceva nu mai funcţionează, şi sper să nu mai ajungem acolo.”
El a mai spus că nici scenariul închiderii școlilor cu predare exclusiv online nu este posibil. Autoritățile române au făcut din nou apel la populație să respecte regulile de siguranță sanitară, pentru a evita creșterea în continuare a numărului de infectări.