Noile taxe vamale americane
Experţii avertizează că majorarea tarifelor pentru mărfurile importate în Statele Unite riscă să genereze un război comercial internaţional.

Bogdan Matei, 03.04.2025, 11:58
Decizie aşteptată de multă vreme, preşedintele american Donald Trump a introdus noi taxe asupra aproape tuturor bunurilor importate în Statele Unite. Într-un discurs ţinut la Casa Albă şi citat de corespondenta Radio România la Washington, el a afirmat că data va fi reţinută ca „ziua eliberării”, când prosperitatea revine în America.
Cu decenii înainte de a se lansa în politică, pe vremea când era doar un antreprenor de succes, Trump susţinea că America este tratată incorect de către partenerii ei comerciali. Acum, ca preşedinte, el afirmă, categoric, că „ţara noastră a fost furată, ruinată, abuzată şi prădată de naţiuni apropiate sau îndepărtate, prietene sau duşmane, deopotrivă”.
Trump a înşiruit noile taxe, care intră în vigoare luna aceasta şi sunt majorate în funcţie de modul în care fiecare ţară tratează importurile americane: 10%, în cazul Marii Britanii, până la 20% pentru bunurile de la statele membre ale Uniunii Europene şi până la 50 de procente pentru alte ţări. Din Europa, cel mai sever taxate, cu peste 30%, sunt state din afara Uniunii: Elveţia, Serbia şi Lichtenstein.
Scopul declarat al preşedintelui este să protejeze industria americană, să creeze locuri de muncă, să mărească producţia în Statele Unite şi să echilibreze deficite comerciale de sute de miliarde de dolari. Experţii avertizează, însă, că e foarte posibil ca aceste majorări de tarife să ridice preţurile pentru consumatorii americani şi să genereze un război comercial internaţional.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, la doar câteva ore după discursul lui Trump, contramăsuri la taxele vamale impuse ţărilor Uniunii. Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, ea a spus că Europa finalizează, deja, noul pachet de tarife. Von der Leyen afirmă că decizia lui Trump „este o lovitură majoră pentru economia mondială. Consecințele vor fi îngrozitoare pentru milioane de oameni de pe tot globul.”
„Costurile pentru afacerile cu Statele Unite vor creşte dramatic şi se pare că nu există nicio logică în acest haos, nicio direcţie clară, în condiţiile în care toţi partenerii Statelor Unite sunt afectaţi de aceste tarife. În acelaşi timp, ştiu că sistemul comercial global are deficienţe. Sunt de acord cu preşedintele Trump că unele state au profitat de regulile actuale, dar a te baza pe creşterea tarifelor ca instrument singular nu va îmbunătăţi situaţia” – mai afirmă şefa executivului comunitar.
Media de la Bucureşti notează că nici România nu va scăpa neatinsă de acest război comercial. Pe de o parte, din perspectiva exporturilor directe către Statele Unite, care vor fi afectate de noile taxe. Pe de alta, prin lovitura încasată de Germania, cel mai mare partener comercial al României, către care merg multe exporturi auto românești și care e cel mai mare exportator european către America.