Noi reguli privind votul în străinătate
Legea electorală modificată, care va elimina - se speră – problemele apărute la votul din diaspora, a trecut de Senat.
Ştefan Stoica, 02.07.2019, 12:16
Aflat în sesiune extraordinară, Senatul României a adoptat modificările la Codul Electoral considerate, unanim, o urgenţă după scandalul generat de cozile imense la care românii din străinătate au fost nevoiţi să aştepte pentru a vota la recentele alegeri europarlamentare. Practic, pe 26 mai s-a repetat, dar la o scară mult mai mare, eşecul organizatoric consemnat la prezidenţialele din 2014, cu o bună parte din conaţionalii din diaspora nereuşind nici măcar să voteze, ceea ce a generat proteste în zona secţiilor de votare. I s-a reproşat PSD, numărul unu în guvernul de coaliţie, faptul că nu a asigurat condiţiile unui vot civilizat.
La presiunea opiniei publice, a preşedinţiei şi a opoziţiei, un proiect de modificare a Codului electoral, menit să elimine disfuncţiile la vot, a fost dezbătut şi aprobat în Senat. Prin modificările aduse, aleşii vor să prelungească perioada în care românii din străinătate pot vota şi să introducă votul prin corespondenţă şi la alegerile prezidenţiale din toamnă.
Liderul ALDE, partenerul PSD în guvern, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat care sunt principalele modificări care privesc votul în diaspora: Vom avea un vot anticipat prelungit pe durata a trei zile: vineri, sâmbătă şi duminică, vom avea secţiile de vot deschise duminică după ora 21 până la ora 24:00 pentru toţi cei care se găsesc în interiorul secţiilor de votare şi vom avea şi votul prin corespondenţă care, anterior, nu a fost folosit la votul pentru alegerile prezidenţiale, ci numai la alegerile parlamentare”.
Senatorul PNL, de opoziţie, Laura Scântei, a subliniat că modificările aduse legilor electorale asigură exercitarea dreptului de vot pentru cetăţenii români din afara ţării şi vor împiedica pe viitor organizarea defectuoasă a procesului de vot în diaspora:
Proiectul de modificare a mai multor legi în materie electorală vizează măsuri concrete care să asigure nu doar accesul la exercitarea dreptului fundamental la vot, ci, mai cu seamă, să împiedice o obstrucţionare administrativă a exercitării acestuia. Este foarte important că pentru toţi cetăţenii români din diaspora au fost prevăzute posibilităţi alternative de vot, începând cu votul anticipativ pe durata a trei zile şi votul prin corespondenţă”.
Liberalii cer, pe de altă parte, executivului să desfăşoare o campanie de informare a românilor din afara ţării în legătură cu modificările operate la Codul electoral. UDMR nu a votat schimbarea legii, considerând că nu e normal ca procesul de vot să continue duminică şi după ora 21:00, în condiţiile în care românii din afara ţării pot vota trei zile. Modificările legislative adoptate în Senat au fost trimise Camerei Deputaţilor, care le va supune miercuri votului final, în calitate de for decizional.