Noi reacţii după declaraţiile premierului Dăncilă privind ambasada României din Israel
Anunţul controversat al primului ministru român cu privire la mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim naşte noi reacţii
Ştefan Stoica, 26.03.2019, 11:53
Inabilitate diplomatică, amatorism cras într-un domeniu atât de complicat cum este politica externă, calcul eronat privind avantajele unui astfel de gest, în acest registru a fost comentat intern anunţul făcut, la Washington, de premierul Viorica Dăncilă cu privire la mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
După ce a sancţionat ceea ce a numit deplina ignoranţă a premierului în materie de politică externă şi i-a reamintit că decizia finală privind ambasada îi aparţine lui, preşedintele Klaus Iohannis a început să cuantifice daunele provocate de anunţ. El a spus că acesta l-a determinat pe regele Abdullah al Iordaniei să-şi anuleze vizita pe care urma să o efectueze la începutul acestei săptămâni în România. Iar gestul liderului iordanian vine după criticile vehemente formulate de OEP.
Klaus Iohannis: „Regele Iordaniei s-a simţit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America şi a contramandat vizita. Este o reală problemă pentru România. România a construit o relaţie de încredere cu lumea arabă. Asta este una din puţinele constante, a fost cel puţin una din puţinele constante din politica externă a României”.
Din contră, şeful de partid al primului ministru, liderul PSD Liviu Dragnea, susţine că mutarea Ambasadei României la Ierusalim ar aduce numai beneficii. Dragnea îi cere preşedintelui Iohannis să ia cât mai rapid o decizie în CSAT şi îi reproşează întârzierea numirii unui ambasador în Israel.
Liviu Dragnea: „E nevoie de o discuţie în CSAT, care trebuie începută, purtată şi finalizată; doar schimbul de replici nu ajută. În acelaşi timp, o foarte mare problemă pe care noi o avem cu Statul Israel este generată de refuzul de doi ani de zile al preşedintelui Iohannis de a numi un ambasador român, cu toate că a primit mai multe propuneri din partea guvernului”. Din opoziţie, liberalii solicită demisia premierului, despre care spun că a afectat imaginea ţării.
Liderul PNL Ludovic Orban: „La nivelul Uniunii Europene, cu siguranţă, imaginea României va fi profund afectată, pentru că îi readuc aminte doamnei Dăncilă că nu vorbeşte în calitate de persoană particulară, ci vorbeşte în calitate de premier al ţării care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi că orice declaraţie face, o face din această poziţie oficială”.
Comentariile presei centrate pe problematica UE sunt defavorabile. „Anunţul primului ministru român a spart poziţia comună a UE şi ONU, conform căreia Ierusalimul aflat acum sub ocupaţia militară a Israelului trebuie să le revină deopotrivă Israelului şi Palestinei în cadrul unei viitoare soluţii a celor două state”, notează EUObserver. Publicaţia online consideră că anunţul a adus daune suplimentare politicii UE, întrucât România deţine în prezent preşedinţia de şase luni a blocului comunitar.
Nu există, însă, doar reacţii negative la anunţul doamnei Dăncilă, făcut, amintim, duminică, la conferinţa Comitetului americano-israelian pentru politici publice de la Washington. Afirmaţiile sale au fost salutate de vicepreşedintele american Mike Pence şi de premierul israelian Benjamin Netanyahu.