Noi privatizări şi măsuri economice
Unul din elementele centrale în vederea consolidării creşterii economice în România îl reprezintă reformele cuprinzătoare în sectoarele energiei şi transporturilor.
Roxana Vasile, 07.08.2013, 13:44
La sfârşitul lunii trecute, autorităţile române au convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană un acord de tip preventiv, pe doi ani, de 4 miliarde de euro. Acordul va fi discutat de board-ul FMI în toamnă. Intre timp, o variantă a scrisorii de intenţie pe care Executivul de la Bucureşti urmează să o trimită la Washington circulă, deja, în presă.
Ea cuprinde toate elementele asupra cărora au convenit părţile: promisiuni noi, dar şi altele vechi, neonorate, privatizări şi listări. Foarte pe scurt, Guvernul ar putea majora impozitul pe proprietate pentru persoanele fizice care deţin un apartament pe care îl utilizează în scopuri comerciale; va modifica Codul insolvenţei şi Codul civil; va menţine deficitul bugetar strâns; va reorganiza Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF); va grăbi reforma sistemului sanitar; va continua procesul de liberalizare a pre¬ţului la energie şi gaze; va lista la bursă pachete minoritare ale companiilor de stat şi va realiza o serie de privatizări.
Printre ele figurează privatizarea companiei CFR Marfă, care va merge mai departe, Executivul angajându-se pe lângă FMI să-şi îndeplinească obligaţiile privind vânzarea pachetului majoritar de acţiuni. Iată şi alte amănunte, cu accent, în principal, pe sectorul Energiei. Programate, iniţial, pentru anul acesta, marile listări la bursă au fost amânate pentru toamna anului viitor. Este vorba, de pildă, de compania Nuclearelectrica, axată pe producerea de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear. Mai precis, statul, care deţine circa 90% din acţiuni, va lansa o ofertă publică iniţială de 10% din acest portofoliu până la sfârşitul lunii septembrie 2014.
Cât despre Romgaz, cea mai mare producătoare de gaze naturale din ţară, aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, lansarea ofertei de 15% va avea loc pâna la finele lunii octombrie a acestui an. Va trebuie clarificat, tototdată, tratamentul fiscal pentru valorile mobiliare ale companiei ce sunt tranzacţionate pe o bursă din străinătate şi va fi adoptată baza legală necesară, dacă este cazul. Până în vara anului viitor ar urma să fie lansată o ofertă publică iniţială şi în cazul societăţii Electrica – unul dintre cei mai importanţi jucători ai sectorului distribuţiei, furnizării energiei electrice şi ai serviciilor energetice din România.
Trebuie văzut, aici, cum se va proceda cu cinci din cele şase societăţi regionale de întreţinere ale companiei: cel puţin trei dintre ele, dar posibil toate, ar trebui separate de Electrica în vederea unei eventuale lichidări. In fine, pentru Hidroelectrica, inclusă pe locul 7 în topul celor mai valoroase 100 de companii din România, va fi adoptată o hotarâre de guvern în vederea listării unui pachet de 10%, procesul fiind programat pentru finele lui iunie 2014.