Noi miniştri în Guvernul României
Noii miniştri din guvernul român, validati marti, de Parlament, au mai asteptat o zi preluarea functiilor, pâna când şeful statului şi primul ministru au gasit o soluţie de ieşire din blocajul instituţional.
România Internațional, 06.03.2014, 12:20
Noii membri ai guvernului român, format din PSD, PC, UNPR şi UDMR, au depus miercuri jurământul în faţa preşedintelui Traian Băsescu. Se încheie, astfel, o perioadă de tensiuni şi incertitudine politică, generate, în principal, de ieşirea PNL din guvern şi denunţarea USL.
Înaintea ceremoniei, preşedintele a anunţat că a ajuns la un acord verbal cu primul-ministru, care a promis că Executivul urmează să-şi asumea răspunderea în Parlament pe noul program de guvernare, dupa cooptarea în executiv a UDMR. Traian Băsescu: Sper ca, aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea din acord care revine guvernului să fie respectată, în termenii pe care i-am stabilit. Ce vreau să se înţeleagă foarte bine, sesizarea făcută de parlamentarii PDL şi parlamentarii Partidului Mişcarea Populară va continua să producă efecte, dacă nu cumva o retrag ei. Mie mi se pare extrem de important ca, în această situaţie, Curtea Constituţională să se pronunţe, pentru că este o situaţie absolut nouă.”
Băsescu le-a urat succes noilor membri ai guvernului şi s-a arătat impresionat de numărul mare al miniştrilor tineri din cabinetul Ponta, care în opinia sa vor aduce mai multă fantezie în exerciţiul guvernamental. El a salutat si revenirea la guvernare a celor de la UDMR, pe care i-a numit vechi aliati, intotdeauna aliati de nadejde atunci cand te-ai inteles cu ei”.
Premierul a confirmat că va trimite Parlamentului un program politic pentru a actualiza programul de guvernare: În termenii prevăzuţi de regulamentul celor două Camere, în mod sigur săptămâna viitoare prezint Parlamentului aceste updatări ale programului de guvernare. În acest fel, obiectul contestării la Curtea Constituţională dispare şi Guvernul poate să-şi desfăşoare activitatea în stabilitate”.
Acum, atât şeful statului, cât şi democrat-liberalii care au contestat, alături de cei din Partidul Mişcarea Populară, la Curtea Constituţională legitimitatea noului Guvern, aşteaptă răspunsul Curţii. CCR trebuie să clarifice dacă într-adevăr, era absolut necesar ca Executivul Ponta 3 să vină cu un nou program de guvernare, dupa ieşirea din executiv a PNL şi cooptarea UDMR. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, recunoşte şi el ineditul situaţiei care face obiectul sesizării.