Noi măsuri pentru înnoirea parcului auto
Românii care vor să achiziţioneze un autovehicul nou se pot înscrie și în acest an în programele Rabla Clasic şi Rabla Plus.
Mihai Pelin, 12.04.2019, 11:30
În România au fost lansate oficial programele Rabla Clasic şi Rabla Plus, de înnoire a parcului auto naţional. Rabla – unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale – a împlinit 15 ani de la prima ediţie. Până acum au fost casate peste 550 de mii de autovehicule vechi, poluante şi au fost achiziţionate peste 300 de mii de maşini noi. În acest an, suma alocată este de peste 320 milioane de lei pentru aproape 35 de mii de prime de casare, în valoare fiecare de 6.500 lei. Există şi un ecobonus de 1.000 de lei, care se acordă la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu un sistem de propulsie care generează o cantitate mai mică de emisii poluante şi un altul de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou echipat cu sistem de propulsie hibrid.
Cei care vor să cumpere o maşină nouă pot merge, deja, la producătorii validaţi, în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere. Cea mai importantă modificare pe care o aduce programul anul acesta este că Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) nu mai este obligatorie pentru maşinile care vor fi duse la casat, ca până acum. Decizia a fost luată în condiţiile în care pe oameni ajunsese să-i coste mai mult ITP-ul pentru maşinile mai vechi de 8 ani decât voucherul pe care-l primeau în program, declara recent ministru mediului, Graţiela Gavrilescu.
Ea a spus că românii vor să cumpere mașini noi și sigure: “Românii doresc să îşi cumpere o maşină nepoluantă, doresc o maşină care şi din punct de vedere estetic să arate altfel şi doresc să circule în siguranţă pe drumurile acestei ţări.”
În paralel cu Rabla Clasic, continuă şi Rabla Plus, destinat cumpărării de maşini electrice şi hibride, ajuns la a patra ediție. Bugetul pentru acesta este de 93 de milioane de lei. Pentru a stimula achiziţia vehiculelor electrice, Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat că finanţează cu 90 de milioane de lei, achiziţia şi instalarea de staţii de încărcare performante în marile oraşe din România, dar și pe drumurile naționale, europene, inclusiv autostrăzi.
Cornel Brezuică, preşedintele acestui organism: “Acest program se axează pe două componente: un program care este adresat autorităţilor publice locale, municipii reşedinţă de judeţ, unde apreciem că, la sfârşitul anului, vom avea contracte de finanţare pentru circa 1.200 de puncte de încărcare. A doua componentă este aceea de a realiza pe cele mai importante drumuri naţionale şi europene, inclusiv autostrăzi, din sută în sută de kilometri, instalaţii de încărcare a maşinilor electrice, tocmai pentru a putea ieşi din localităţi cu aceste mijloace de transport.”
Cele două programe Rabla şi Rabla Plus pot fi accesate atât de persoanele fizice şi de cele juridice.