Noi măsuri pentru accelerarea vaccinării
Coordonatorul campaniei de imunizare împotriva virusului SARS CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat noi măsuri pentru accelerarea vaccinării.
Leyla Cheamil, 07.04.2021, 12:05
Specialiştii afirmă că vaccinarea anti-COVID reprezintă o metodă eficientă şi rapidă pentru protejarea împotriva virusului. În România, campania de imunizare, care a început la sfârşitul lunii decembrie, este în plină desfăşurare, iar autorităţile au anunţat noi măsuri pentru accelerarea acesteia. Coordonatorul campaniei, doctorul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, pe 20 aprilie, urmează să demareze vaccinarea prin intermediul centrelor mobile, urmând ca, într-o primă etapă, să fie operaţionalizate 20 astfel de unităţi la nivel național. Acestea vor fi coordonate de Comitetul judeţean pentru coordonarea intervenţiei în legătură cu spitale militare, întrucât ele sunt operaţionalizate cu resursă umană de la Ministerul Apărării Naţionale.
Aceste centre vor deservi populaţia din localităţi rurale care nu are acces, în momentul de faţă, la centre de imunizare şi care nu are medici de familie. Se va aloca, cu prioritate, vaccin Johnson&Johnson pentru a facilita procesul de imunizare, avându-se în vedere că acest tip de vaccin se face într-o singură doză. Autorităţile de la Bucureşti au decis să coopteze şi medicii de familie pentru accelerarea campaniei de imunizare.
Valeriu Gheorghiţă a anunţat că peste 3.000 de medici de familie au optat pentru a participa la campania de vaccinare în cabinetele proprii, reprezentând 30% din totalul de 10.940 de medici care se află în relaţie contractuală cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Este mai puţin decât ne aşteptam şi cât estimam, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, care precizat că se are în vedere demararea la nivel naţional a acestui proces din data de 4 mai.
Până la acel moment vom asigura training-ul tuturor medicilor de familie care sunt incluşi în acest proiect. Vom stabili toată infrastructura legată de distribuţia dozelor de vaccin, de distribuţia materialelor sanitare, aşa încât să putem demara în condiţii cât se poate de bune”, a mai spus coordonatorul campaniei de imunizare.
Interesul oamenilor de a se programa în vederea vaccinării este unul ridicat, a menţionat Valeriu Gheorghiţă, care a anunţat că s-a luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de aşteptare, care va avea la dispoziţie 24 de ore să îşi confirme programarea respectivă. În prezent sunt înscrise în listele de aşteptare pentru vaccinarea anti-COVID circa 780.000 de persoane, cele mai multe fiind în Bucureşti şi Cluj.
Circa 60% sunt persoane care aparţin populaţiei generale, din etapa a treia a campaniei de vaccinare, circa 32% sunt persoane care aparţin categoriei vulnerabile, persoane cu boli cronice, persoane peste 65 de ani sau cu dizabilităţi şi aproximativ 7,5% – personal care deserveşte activităţi esenţiale. Până acum, peste 2.100.000 de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin.