Noi măsuri fiscale şi bancare
BNR anunţă că nu a luat nici un fel de decizii de politică monetară sau bancară în chestiunea reeşalonarii creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie.
Corina Cristea, 13.02.2014, 11:56
Intenţia guvernului român de a adopta o ordonanţă de urgenţă prin care cei care au credite la bănci şi un venit de maximum 1610 lei (circa 360 de euro) lunar să poată ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, a încins spiritele la Bucureşti.
Prezentată ca o modalitate de sprijinire a bun platnicilor cu venituri reduse, măsura a fost catalogată de opoziţie şi de preşedintele Traian Băsescu drept discriminatorie, iar acuzaţiile s-au îndreptat inclusiv spre BNR, şi anume că s-ar fi implicat într-un proiect electoral.
Potrivit lui Traian Băsescu, beneficiarii acestei măsuri ar ajunge să plătească la final mai mult, luând în calcul dobânzile şi ţinând cont de faptul că termenul de rambursare se prelungeşte: Nu mi-a venit să cred că BNR ar fi implicată în pregătirea unui astfel de program, pentru că el este un fals, este o păcăleală pentru cei care vor beneficia de ea, dar şi pentru ceilalţi români. Am verificat şi, într-adevăr, ideea a plecat de la Banca Naţională. Vreau ca Banca Naţională să părăsească imediat linia de a fi controlată de un guvern corupt. Imediat, trebuie s-o părăsească!”
În replică, Banca centrală a anunţat că nu a luat nici un fel de decizii de politică monetară sau bancară în chestiunea reeşalonarii creditelor contractate la bănci de populaţia cu venituri sub nivelul salariului mediu net pe economie. BNR a precizat că a fost doar consultată în legătură cu acest proiect înainte şi în timpul negocierilor pe care autorităţile române le-au avut cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
Premierul Victor Ponta a răspuns şi el acuzaţiilor formulate de preşedinte: Banca Naţională este una din puţinele instituţii din România care de-a lungul anilor şi-a câştigat respectul pentru profesionalism, pentru echidistanţa politică şi pentru dedicaţia către ceea ce înseamnă interes public şi interes naţional. Felicităm Banca Naţională, mult succes în continuare în efortul extraordinar pe care îl face pentru a asigura stabilitatea României, indiferent de schimbările politice care au loc.”
O măsură fiscală aflată în atenţia guvernanţilor este şi cea a înlocuirii cotei unice de 16% cu impozitul progresiv pe venit, în trei trepte, măsură cuprinsă în strategia fiscal-bugetară a executivului pentru perioada 2014-2016. Salariile mici ar putea fi taxate cu 8 sau 12 procente, pentru celelalte urmând să fie menţinută cota de 16%. Oamenii de afaceri spun că, la prima vedere, impozitul diferenţiat pare să aibă efecte pozitive, întrucât va duce la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei.