Noi măsuri economice
Delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale îşi continuă misiunea de evaluare în România.
Roxana Vasile, 29.01.2014, 12:46
Sosită pe 21 ianuarie, o misiune comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în România până pe 5 februarie, pentru evaluarea acordului stand-by de tip preventiv încheiat toamna trecută. Au fost discuţii la Preşedinţie, Guvern şi Ministerul de Finanţe, cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la Banca Naţională a României şi cu organizaţii sindicale.
În vizor: priorităţile reformelor economice şi cadrul legislativ cu impact asupra economiei ţării. Mărul discordiei îI constituie introducerea unei acize suplimentare la carburanţi, dorită de creditorii internaţionali şi de premierul Victor Ponta, dar respinsă categoric de preşedintele Traian Băsescu. În decembrie, acesta mergea până la a ameninţa că, dacă măsura va fi implementată, nu va semna memorandumul cu FMI.
Iniţial prevăzută pentru 1 ianuarie, creşterea accizei a fost, prin urmare, amânată de Guvern cu trei luni, însă primul-ministru Victor Ponta a anunţat că e imposibil să renunţe complet la ea: Nu se poate. Asta i-au spus şi cei de la FMI preşedintelui. Şi Comisia Europeană, şi Fondul Monetar au spus foarte clar că nu se poate redeschide bugetul şi, de altfel, nici nu intenţionăm să o facem.
Traian Băsescu susţine, în schimb, că, majorarea accizei ar duce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei.
În consecinţă, preşedintele şi rivalul său politic, premierul Ponta, trebuie să ajungă la un compromis cu privire la propusa taxă suplimentară pe combustibil agreată de FMI, de care depinde continuarea acordului stand-by de 4 miliarde de euro. Sigur, Executivul de la Bucureşti nu are intenţia să folosească suma prevăzută de acord, dar acesta este o ancoră de credibilitate pentru investitorii străini, în contextul în care, în ultimii cinci ani, România a reuşit să-şi reducă deficitul bugetar şi să implementeze reformele promise în baza acordului anterior din 2009.
Pe lângă subiectul accizei, misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a abordat, la Bucureşti, şi situaţia întreprinderilor cu capital de stat monitorizate. S-a discutat şi despre provocările din sectorul financiar-bancar, inclusiv despre problema creditelor neperformante şi a modalităţilor posibile de impulsionare a creditării. Sindicatele au propus delegaţiei FMI desfiinţarea cotei unice de impozitare şi introducerea impozitării diferenţiate.
În plus, reprezentanţi ai Consiliului Investitorilor Români au propus, între altele, reformarea sistemului de încasare a contribuţiilor de asigurări sociale, revenirea TVA de la 24 la 19%, TVA redus pentru alimentele de bază şi scutirea de impozit pentru profitul reinvestit.