Noi măsuri bugetar-fiscale
Guvernul de la Bucureşti a aprobat măsuri fiscale menite să recupereze cât mai mult din datoriile persoanelor fizice şi juridice la bugetul de stat. Scopul este reducerea deficitului bugetar, unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.
Mariana Chiriță, 05.09.2024, 11:59
Guvernul României a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri care vizează, în principal, îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare şi recuperarea unei părţi cât mai însemnate din datoriile persoanelor fizice şi juridice la bugetul de stat. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a respins acuzaţiile venite din partea politicienilor din opoziţie cum că aceasta ar fi, de fapt, „o ordonanţă a austerităţii”, şi a arătat că documentul introduce, în premieră, şi bonificaţii pentru contribuabilii cu taxele la zi.
La rândul său, ministrul finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că datoriile companiilor şi persoanelor fizice la bugetul de stat depăşeau, la sfârşitul lunii trecute, 70 de miliarde de lei (circa 14 miliarde de euro). El a arătat că sunt 330.000 de persoane juridice şi mai bine de 840.000 de persoane fizice care se află în această situaţie, iar, conform ordonanţei, aceştia ar putea beneficia de scutiri şi chiar de anulări dacă se conformează obligaţiilor de plată până la data de 25 noiembrie.
Marcel Boloş: „Pentru contribuabilii persoane juridice s-a aprobat anularea accesoriilor în procent de 100% din valoarea acestora, respectiv accesoriile însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare, iar pentru contribuabilii persoane fizice avem, în funcţie de valoarea creanţelor, facilităţile fiscale, respectiv dacă acest creanţe sunt până în 5.000 de lei, anularea accesorilor este în procent de 100%. De asemenea, din obligaţiile bugetare principale avem anularea în procent de 50%, iar dacă debitul înregistrat este de peste 5.000 de lei, atunci anularea obligaţiilor principale este în procent de 25%.”
O altă prevedere a documentului aprobat de executivul de la Bucureşti vizează mai buna utilizare a fondurilor alocate pentru cheltuieli în zona serviciilor publice. Ministrul finanţelor a explicat că sunt exceptate de la această prevedere investiţiile derulate de primării şi consiliile judeţene şi că, mai mult, plafonul de împrumut la trezorerie pentru aceste proiecte a fost majorat.
Marcel Boloş: „Pentru autorităţile publice locale, în sprijinul acestora şi al proiectelor de investiţii pe care le implementează, a fost majorat plafonul de contractare din Trezoreria Statului de împrumuturi pentru implementarea proiectelor de investiţii la suma de 2 miliarde de lei şi a fost aprobată majorarea plafonului de trageri cu suma de 700 de milioane de lei şi, totodată, o categorie de împrumuturi speciale a fost majorată cu suma de 1,5 miliarde de lei.”
Fiscul estimează că măsurile aprobate miercuri de guvern vor reduce deficitul bugetar al României cu aproximativ 9 miliarde de lei (circa 1,8 miliarde de euro) şi asta în condiţiile în care ţara are unul din cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană. Economiştii anticipează că acesta va depăşi 7% din Produsul Intern Brut, la finalul anului.