Noi focare de pestă porcină africană
Crescătorii de porci din România afectaţi de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit, până acum, despăgubiri de aproximativ 50.000 euro.
Daniela Budu, 21.08.2018, 11:42
Numărul focarelor de pestă porcină africană se apropie de 700 în aproape 150 de localităţi în special din nord-vestul şi sud-estul Românei – arată cele mai recente date de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Cel mai afectat este judeţul Tulcea, unde sute de focare de pestă porcină africană sunt active în gospodăriile populaţiei şi în câteva ferme de creştere a porcilor, zeci de mii de suine fiind sacrificate până acum. Şi în judeţul Giurgiu autorităţile sunt în alertă şi acţionează pentru prevenirea răspândirii virusului. Astfel, au fost intensificate controalele în trafic pentru depistarea transporturilor ilegale de animale şi a produselor de origine animală şi s-a decis suspendarea activităţii tuturor târgurilor din judeţ.
Noi focare de pestă porcină au fost identificate, recent, şi în localităţi din judeţul Constanţa, unde Centrul Local de Combatere a Bolilor a hotărât, de asemenea, sacrificarea animalelor infestate. Virusul pestei porcine africane se apropie şi de Capitală, fiind confirmat la porcii dintr-o anexă gospodărească în apropierea judeţului Ilfov. Autorităţile sanitar-veterinare au dat asigurări că au luat măsuri pentru izolarea focarului. Între timp, pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane, autorităţiile vor permite vânarea porcilor mistreţi şi a şacalilor din Delta Dunării, purtători de virus.
Guvernatorul Deltei Dunării, Mălin Muşetescu, este de părere, însă, că uciderea acestor animale sălbatice nu va rezolva problema. El a precizat, pentru Radio România, că mortalitatea a scăzut, dar virusul poate rămâne activ şi pentru câţiva ani. „Vorbim de un virus care există în sol, în apă. E foarte greu. Poate să dispară în 5 ani, poate în 25. Eu sper să ţinem situaţia acum sub control pe zona de Delta Dunării şi un lucru, zic eu, îmbucurător este faptul că faţă de ce am avut la început, a scăzut mortalitatea la porcii mistreţi”.
Apariţia unor noi focare este îngrijorătoare mai ales în fermele unde s-au luat, deja, măsuri de biosecuritate, este de părere secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu: „Apar focarele în ferme unde au biosecuritate şi aici trebuie găsită o formulă şi să învăţăm din aceste experienţe, astfel încât să nu mai apară şi la alte exploataţii.” Oficialul a reamintit că pentru a nu contribui la extinderea virusului, populaţia trebuie să nu mai transporte animalele, iar porcii din gospodării să fie sacrificaţi numai cu aviz sanitar-veterinar. De punctat că, în pofida extinderii pestei porcine africane, siguranţa alimentară a populaţiei nu este pusă în pericol.