Noi dosare ale anticorupţiei
Lupta anticorupţie aduce în justiţie alte şi alte nume importante, iar faptele din aceste dosare scot la lumină situaţii incredibile.
Corina Cristea, 17.02.2015, 12:49
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a condamnat definitiv încă un fost ministru acuzat de corupţie. Titulară a portofoliului Tineretului şi Sportului la vremea respectivă, Monica Iacob Ridzi a hotărât, în 2009, în calitate de ordonator principal de credite, ca sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Tineretului, să externalizeze serviciile de organizare, care au fost atribuite ilegal unor firme de prestări servicii.
Prejudiciul stabilit de procurori se ridică la 640 de mii de euro, iar pentru faptele sale Monica Iacob Ridzi, în prezent deputat, găsită vinovată de abuz în serviciu, va sta după gratii în următorii 5 ani. Cu diverse pedepse, alte şapte persoane răspund în faţa legii în acest dosar. Nume sonore din politica românească, dar şi din administraţie, au primit condamnări în ultima perioadă sau se află în cercetare pentru fapte de corupţie. Între acestea şi fostul ministru al trasporturilor Miron Mitrea, care este încarcerat după ce Instanţa Supremă l-a condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie legat de renovarea casei mamei sale.
Acuzaţiile sunt de luare de mită, iar lui Miron Mitrea îi va fi confiscată şi suma de peste 300 de mii de lei (circa 67 de mii de euro). În acelaşi caz a mai fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare şi fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, cea care ar fi dat mita sub formă de lucrări de amenajare pentru a-şi păstra funcţia. Procurorii anticorupţie au extins cercetările şi într-un dosar în care fostul ministru al dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, a fost arestată preventiv.
Camera Deputaţilor trebuie să se pronunţe asupra unei noi cereri de arestare preventivă, trimisă de DNA pe numele Elenei Udrea. Ea este acuzată acum că ar fi primit peste 1 milion de euro ca să ajute mai multe firme care aveau contracte cu statul. Un răspuns din partea plenului Camerei este aşteptat la începutul săptămânii viitoare. Până atunci, deputaţii trebuie să rezolve şi o problemă apărută în premieră: statutul de parlamentar al Elenei Udrea îi dă dreptul să vină în faţa colegilor să-şi prezinte punctul de vedere, însă nu poate intra în Parlament cu cătuşele la mâini.
Apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, Elena Udrea a fost reţinută săptămâna trecută pentru 30 de zile, ea fiind acuzată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţia de avere. Udrea respinge acuzaţiile şi spune că e victima unei răzbunări, după ce a depus o plângere penală împotriva actualului director interimar al SRI, generalul Florian Coldea.