Noi categorii în etapa a doua de vaccinare
Guvernul român a introdus noi categorii de populaţie în etapa a doua de vaccinare anti-Covid.
Daniela Budu, 21.01.2021, 12:10
În România sunt vaccinate anti-Covid, în fiecare zi, din ce în ce mai multe persoane, iar premierul Florin Cîţu a anunţat că țara are asigurat un stoc sigur de 2,4 milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii martie. Mai mult, executivul a modificat Strategia Naţională de Vaccinare și a extins lista categoriilor sociale care se vor vaccina în etapa a doua.
Persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, bolnavilor cronici și angajaților din domenii esențiale li se adaugă personalul navigant, maritim şi fluvial, membrii misiunilor diplomatice, sportivii care participă la întreceri internaţionale, precum și persoanele fără locuinţe şi cele cu dizabilităţi. Mai mult, în etapa a doua va intra şi personalul-cheie din instituţiile publice.
Florin Cîţu a explicat: Instituţii care sunt necesare funcţionării statului, şi atunci când se vor face listele cu aceste persoane le recomand conducătorilor acestor instituţii să aibă în vedere personalul esenţial, personal fără de care nu pot funcţiona. Nu vorbim de toată instituţia în această etapă”.
Oficialul a mai anunţat că va exista şi o etapă a treia A, care ar putea debuta chiar în luna martie, şi în care vor avea prioritate la vaccinare angajaţii din sectorul privat ce intră în contact cu publicul.
Florin Cîţu: “Etapa a treia a fost spartă în etapa a treia A şi etapa a treia clasică. La trei A sunt persoanele care intră în legătură directă cu mai mulţi cetăţeni, dar din sectorul privat: persoane care lucrează la casierie în supermarketuri sau persoane care lucrează în bănci. Acestea sunt persoane care vor intra în etapa a treia A, care o să fie foarte curând”.
Premierul a mai spus că speră ca în România să se poată ajunge la vaccinarea a 150.000 de persoane pe zi şi că numărul celor care vor primi cele două doze necesare imunizării ar trebui să fie, la finalul etapei a doua, de peste un milion. „Etapa a doua a început mai devreme cam cu două săptămâni, am reușit să facem acest lucru pentru că am avut stoc de vaccin. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera și etapa a treia”, a mai precizat Florin Cîțu.
Ca urmare a interesului crescut al cetăţenilor pentru vaccinare, în majoritatea judeţelor din ţară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment şi cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare. Totodată, autoritățile anunță că vor fi deschise noi centre de vaccinare la nivelul fiecărui judeţ, care vor permite noi programări. Potrivit acestora, campania de vaccinare continuă conform planificării, asigurând zilnic rapelul pentru persoanele deja vaccinate cu prima doza, cât şi vaccinarea persoanelor nou programate.
Reamintim faptul că, în conformitate cu Strategia naţională de vaccinare şi cu recomandările ferme ale Agenţiei Europene a Medicamentului, repartizarea dozelor către centrele de vaccinare se face pentru asigurarea primei administrări şi, în mod obligatoriu, a rapelului.