Noi apeluri la vaccinare
Autoritățile române cer ajutorul cultelor religioase pentru impulsionarea campaniei de vaccinare.
Daniela Budu, 03.12.2021, 11:20
Evoluţia pandemiei de COVID-19 în România îşi menţine trendul de scădere din ultimele săptămâni. Scade atât numărul celor infectați, cât și al celor internați în spitale sau care pierd lupta cu noul virus. În context, interesul pentru vaccinare este din ce în ce mai scăzut in România, mult sub media zilnică de circa 16.000 de persoane imunizate cu prima doză săptămâna trecută. La aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare, circa 7,5 milioane de români au schema de vaccinare completă, ceea ce înseamnă mult sub jumătate din populația eligibilă, de peste 12 ani. Totuși, coodonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că speră ca până la finalul anului să fie atinsă o rată de vaccinare de măcar 50%. Între timp, autorităţile din România îndeamnă, din nou, la imunizare şi la respectarea măsurilor de protecţie.
Şeful guvernului, Nicolae Ciucă, și noul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, au cerut sprijinul reprezentanţilor cultelor religioase pentru campania de vaccinare anti-COVID, cu care au discutat şi despre introducerea certificatului verde pentru acces în biserici şi în alte unităţi de cult. La rândul lor, reprezentanţii cultelor religioase au cerut ca cetăţenii să poată participa, în continuare, la slujbe fără a prezenta certificatul verde, iar Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la finalul lunii, va fi luată o decizie.
Nicolae Ciucă: A fost o discuţie şi o solicitare a reprezentanţilor cultelor ca cetăţenii să poată să beneficieze de această libertate de a participa la slujbe fără obligativitatea deţinerii certificatului verde. Am cerut sprijinul cultelor pentru a putea să salvăm cât mai multe vieţi.
La rândul său, Alexandru Rafila crede că populaţia trebuie să participe la serviciile religioase fără să prezinte certificatul verde, întrucât libertatea religioasă este un element esenţial.
Alexandru Rafila: Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ şi incluziv, adică nu trebuie să fie o decizie discreţionară. Trebuie să fie o decizie care să fie cunoscută, înţeleasă şi respectată de toată lumea, iar libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există, dacă vreţi, acces la magazinele de strictă necesitate. Noi credem că şi accesul la serviciile religioase trebuie să ţină cont de acest lucru.
În ceea ce privește obligativitatea vaccinării invocată de unii reprezentanţi ai Comisiei Europene, Alexandru Rafila crede că fiecare stat membru are dreptul să-şi facă propriile politici în materie de sănătate publică.