Noi anchete de corupţie
În România, DNA a cerut Senatului avizul pentru începerea urmăririi penale în cazul senatorului Gabriel Oprea, lider UNPR şi fost ministru de Interne.
Ştefan Stoica, 26.01.2016, 13:20
Lucrurile încep să se complice pentru liderul UNPR Gabriel Oprea, personajul politic de care depindea, cândva, stabilitatea deja defunctei coaliţii guvernamentale de stânga. Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut, luni, aviz de la Senat pentru urmărirea penală a fostului vicepremier şi ministru de Interne, pe care îl acuză de două infracţiuni de abuz în serviciu în legătură cu utilizarea coloanei oficiale.
Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA explică despre ce este vorba: “Două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prima suspiciune se referă la folosirea nelegală de către fostul ministru de interne a echipajelor de însoţire”. Scandalul care i-a obligat pe procurori să declanşeze ancheta a izbucnit după ce un poliţist a murit, anul trecut în luna octombrie, în timp ce se afla pe motocicletă, în dispozitivul care îl însoţea pe demnitar.
Cercetările au scos la lumină faptul că, doar în 2015, Gabriel Oprea ar fi folosit de 1600 de ori escorta poliţiei. Potrivit procurorilor, multe dintre deplasări erau făcute în interes personal. Mai mult, fostul ministru de Interne i-ar fi oferit ilegal şi procurorului general al României, Tiberiu Niţu, dreptul de a folosi coloana oficială pentru deplasări.
Dacă Tiberiu Niţu a refuzat să comenteze, Gabriel Oprea s-a declarat nevinovat: “Mă consider nevinovat, iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. Consider, de asemenea, că este obligaţia profesională a procurorilor să verifice orice suspiciuni legate de posibile încălcări ale legii”.
Comentatorii cred că politicianul Gabriel Oprea a gestionat prost scandalul în centrul căruia s-a aflat. A refuzat să demisioneze şi, la scurt timp, a avut o tentativă de a recâştiga din credibilitatea pierdută implicându-se, de o manieră aproape ostentativă, în operaţiunile care au urmat incendiului devastator din clubul bucureştean Colectiv. Manevra a eşuat, mai mult, întregul cabinet a trebuit să plece sub presiunea străzii, sătulă de corupţia din administraţia centrală şi locală.
Saga judiciară a lui Gabriel Oprea este abia la început. În schimb, luni s-a încheiat cea a fostului deputat PSD Ion Stan. Acesta a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, el fiind acuzat că a primit bani în timpul campaniei electorale din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câştigării unor contracte cu statul.
De asemenea, în 2009, Ion Stan, în calitate de preşedinte al unei organizaţii judeţene a PSD, a primit, indirect, în beneficiul formaţiunii sale politice, produse pentru campania electorală, în schimbul promisiunii făcute mituitorului că-i va obţine, graţie influenţei pe care o avea asupra unor primari şi funcţionari locali, contracte cu primăriile respective.