Noaptea muzeelor 2017
Bucureştiul, dar şi alte oraşe s-au animat mai mult decât de obicei, oameni de toate vârstele umplând străzile din apropierea spaţiilor culturale şi, în unele cazuri, aşteptând la coada pentru a vizita exponatele sau pentru a participa la evenimente.
România Internațional, 22.05.2017, 12:05
Ediţia 2017 a Nopţii Muzeelor a înregistrat un nou record – 212 instituţii din România au luat parte la manifestare, care a scos din case, in noaptea de sambata spre duminica, zeci de mii de oameni din toată ţara pentru a vizita gratuit obiectivele culturale. 54 de muzee şi organizaţii culturale şi-au aşteptat vizitatorii în Bucureşti pentru vizite ghidate, expoziţii, spectacole de teatru sau concerte, mese rotunde sau lansări de carte. Printre cele mai căutate instituţii din capitală au fost, ca şi în anii precedenţi, Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa sau Muzeul Naţional de Geologie, unde vizitatorii, majoritatea tineri sau familii cu copii – au fost aşteptaţi la Noaptea Dinozaurilor – Noapte Magică, replicile bătrânilor balauri şi un craniu de cuarţ, de peste 30 de kilograme, unicul de acest gen din Europa.
Academia Română, în colaborare cu Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor, a invitat iubitorii de frumos să se bucure de prezenţa uneia dintre foarte puţinele lucrări semnate de Constanţin Brâncuşi aflate în România, „Cap de copil”, care a fost expusă pentru zece ore la Muzeul de Artă Veche Apuseană. La Cimitirul Bellu, atracţiile principale au fiind recitalurile de jazz şi muzică clasică. Pasionaţii astronomiei au avut ocazia să viziteze Observatorul Astronomic, proaspăt renovat. Casa Filipescu-Cesianu a participat anul acesta cu Muzeul Vârstelor, primul muzeu de antropologie urbană din România, inaugurat în 2016.
Expoziţii inedite precum maşinile lui Leonardo Da Vinci, Pinacoteca Bucureşti, un proiect interbelic, statuile vivante de la Teatrul Masca au animat Muzeul „Theodor Aman”, Palatul Şuţu, Casa Filipescu-Cesianu şi Muzeul „Nicolae Minovici”. La Sibiu, Muzeul Brukenthal a oferit oaspeţilor un traseu care a cuprins, în premieră, sectoare aflate în proces de amenajare şi care vor fi reintroduse în circuitul permanent din a doua jumătate a anului: biblioteca şi cabinetul de curiozităţi. In Noaptea Muzeelor a fost deschis publicului şi Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cel mai mare de acest fel din România, întins pe 100 de hectare.
În 2017, Noaptea Muzeelor a fost precedată de un protest al angajatiilor din aceste instituţii de cultură din România, primul organizat după caderea regimului comunist în decembrie 1989. Ei au pichetat Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti şi apoi sediul Ministerului Culturii. Angajaţii atrag atenţia asupra faptului că fac parte dintr-o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, iar actuala formă a legii salarizării unitare îi plasează într-o poziţie şi mai discriminatorie, nedreaptă şi injustă. Ei au avertizat că dacă revendicările lor nu vor rezolvate, protestele vor intra într-o nouă etapă, care va presupune inclusiv greva generală. Noaptea muzeelor, ajunsa la cea de a 13-a editie a înregistrat, de la an la an, un succes tot mai mare, la nivel internaţional. În 2017, peste 3.000 de muzee din toată Europa şi-au deschis porţile, alături de numeroase galerii de artă, şcoli şi alte spaţii culturale.