Nicolae Ciucă, din nou premier desemnat
Nicolae Ciucă a fost desemnat de preşedintele României, Klaus Iohannis, să formeze un nou guvern. Acesta a fost propus în urma consultărilor cu partidele parlamentare.
Corina Cristea, 23.11.2021, 11:58
La finalul unei a treia runde de consultări cu partidele parlamentare în cele aproape trei luni de când USR a ieșit de la guvernare, șeful statului l-a desemnat, din nou, să formeze un nou guvern pe actualul ministru interimar al Apărării, Nicolae Ciucă. Klaus Iohannis: “Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere.”
Nicolae Ciucă a mai fost desemnat candidat la funcţia de prim-ministru pe 21 octombrie, dar şi-a depus mandatul după ce Guvernul minoritar PNL-UDMR nu a reuşit să strângă o majoritate în Parlament pentru a fi votat. Acum, negocierile îndelungate care au precedat consultările au stabilit în detaliu programul de guvernare, noua structură a executivului – majorată cu două portofolii -, precum și deținerea prin rotație a funcției de prim-ministru de către PNL și PSD.
Nicolae Ciucă a declarat că românii aşteaptă de la noul guvern “stabilitate şi soluţii” pentru rezolvarea efectelor produse de pandemie şi de criza energetică şi şi-a exprimat speranţa ca noua echipă guvernamentală să se poată apuca “serios de treabă” începând de joi. Liberalii vor deţine opt portofolii în viitorul guvern. Ei păstrează Externele, Internele, Educaţia şi Energia, cu aceiaşi titulari, şi vor avea în plus alte patru portofolii, între care Justiţia şi Ministerul Fondurilor Europene şi Investiţiilor.
Nu toți liberalii sunt, însă, mulțumiți. În partid sunt lideri care critică modul cum preşedintele PNL a purtat negocierile, însă Florin Cîţu susţine că o coaliţie cu PSD nu este necondiţionată şi dă asigurări că interesele românilor şi stabilitatea financiară nu vor fi puse în pericol. Veniți din opoziție, social-democraţii vor deține nouă ministere, plus Secretariatul General al Guvernului. Este vorba de portofolii importante, precum Finanţele, Apărarea, Transporturile sau Economia. Stabilirea ordinii în care cele două partide vor asigura funcția de premier s-a numărat între cele mai disputate chestiuni.
PSD a acceptat în cele din urmă să conducă abia peste 18 luni guvernul, iar liderul social-democrat Marcel Ciolacu a explicat că susţinerea propunerii PNL pentru funcţia de premier vine urmare a faptului că PSD a reuşit în cadrul negocierilor să-şi impună elementele de program, începând cu cele legate de pachetul social. UDMR va deţine în cabinetul Ciucă funcţia de vicepremier şi îşi va păstra cele trei ministere din prezent: Dezvoltarea Regională, Mediu şi Sport. USR nu a participat la consultările cu șeful statului, liderul Dacian Cioloş afirmând că preşedintele Klaus Iohannis şi-ar fi abandonat rolul constituţional de mediator. Tot din opoziţie, reprezentanţii AUR au menţionat că nu vor vota în parlament pentru învestirea viitorului guvern.