Nemulţumiri sindicale şi patronale
Săptămâna a debutat, în România, cu noi proteste sindicale.
Roxana Vasile, 16.02.2021, 11:30
Încă din primele zile ale acestui an, o serie de categorii profesionale și sociale din România au ieșit în stradă să își strige nemulțumirile față de modul în care actualul Guvern de coaliție de centru-dreapta, dominat de liberalii la putere de la finele lui 2019, gestionează problemele curente, în contextul pandemiei de Covid-19. Români din toată țara cer salarii decente, pensii echitabile, servicii publice de calitate, taxare justă sau aplicarea corectă a legislației.
În contextul discuțiilor politice aprinse pe marginea legii bugetului pe anul în curs, sindicaliști din cadrul Federației Sanitas au pichetat, luni, Ministerul Finanţelor, în opinia lor, un buget mai mic la Sănătate, într-un an cu pandemie, fiind nu doar o nedreptate faţă de lucrătorii din sistem, ci şi un act profund imoral la adresa cetăţenilor României. Membrii de sindicat susţin că Sănătatea ar trebui să primească 9% din PIB, pentru că românii au nevoie de un sistem public care să-i poată salva de SARS-CoV-2, să le poată trata afecţiunile acute și cronice sau să le asigure tratamentul de urgenţă. Unul din participanții la protest a explicat ce l-a determinat să vină din nord-vestul țării, de la Cluj, tocmai la București:
Nedreptăţile pe care Guvernul le prevede în legătură cu bugetul şi cu alte scăderi ale sporurilor sau chiar îngheţarea acestora pe diferite categorii de personal, lucru care ne nelinişteşte, deoarece la începutul guvernării acelaşi Guvern promitea că nu se vor atinge de salariile celor din Sănătate, că nu se vor atinge de sporurile acestora.
Nemulțumiri mari sunt și în sectorul HoReCa. Patronatele din industria turismului solicită Executivului să le achite despăgubirile promise încă de anul trecut, în contextul în care domeniul ospitalităţii a înregistrat un declin de 70% al activităţii și să acorde, în continuare, bugetarilor tichete de vacanţă, pe care Guvernul a decis să le elimine în acest an.
Dragoş Anastasiu, coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: Industria este în suferinţă în momentul de faţă şi are nevoie de sprijinul principalului co-acţionar din fiecare companie, adică al statului român. Este din punctul nostru de vedere inacceptabil să existe promisiuni ferme, făcute inclusiv prin legi, care să nu fie respectate.
Nu în ultimul rând, corului de sindicaliști profund nemulțumiți de politica economică și socială a actualului Executiv li se alătură colegii din Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, care, până la finele acestei luni, își vor continua protestele stradale începute pe 14 ianuarie. Cartel Alfa declară că povara austerităţii va fi suportată exclusiv de lucrători şi pensionari, răsfrângându-se asupra categoriilor vulnerabile ale populaţiei cu venituri reduse.